Recensie

Maleficent vooral de grote Angelina Jolie-show

29-05-2014 18:07

Wie is er niet mee opgegroeid: het sprookje over Doornroosje. Maar naar nu blijkt is dat verhaal even anders gelopen dan we met zijn allen dachten. Tenminste, afgaande op de zoveelste afwijkende vertelling in Maleficent, de film die zich vooral focust op de boze heks.

De bekendste versie van Doornroosje is natuurlijk die van de broers Grimm, maar het was de Italiaan Giambattista Basile die bijna tweehonderd jaar eerder al een eerste versie van het verhaal optekende. Zijn versie is echter allesbehalve geschikt voor kinderen, want een gehuwde koning doet dingen met de slapende prinses die niet snel in een Disney-film te zien zullen zijn. Veel bekender is de versie van Charles Perrault, een Franse schrijver die het in 1697uitbracht onder de titel La Belle Au Bois Dormant. Dat was ook het verhaal waar begin 19e eeuw de broers Grimm hĂșn Doornroosje op baseerden.

Maar goed, er zijn dus meerdere versies van de vertelling over de schone slaapster. Vandaar ook dat Maleficent begint met een voice-over. “Dit is een oud verhaal. Maar het wijkt wel behoorlijk af van de versie die je kent.” Die versie is vanzelfsprekend de Disney-verfilming uit 1959, waarin de dochter van een koninklijk paar een vloek over zich afgeroepen krijgt van diezelfde Maleficent. Een heks met horentjes, groengele ogen en een grote kraai op haar schouder.

Lees verder op Filmpjekijken.com >>>