Frankrijk pakt nog vier jihadisten op

02-06-2014 09:32

De Franse politie heeft maandagmorgen vier vermeende jihadisten opgepakt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve op radiozender Europe 1 gezegd. De arrestaties volgen drie dagen na de aanhouding in Marseille van een Syriƫganger die verdacht wordt van de aanslag op het Joods Museum in Belgiƫ op 24 mei. Daarbij kwamen vier mensen om.

De aanhoudingen zijn in de regio rond Parijs en in het zuiden van het land verricht. De arrestanten zouden zelf jihadstrijder zijn en ook anderen hebben geronseld.

Cazeneuve pleitte gisteren al voor een gezamenlijke aanpak van jihadisten. Landen moeten beter samenwerken, aldus de minister. De verwachting is dat de Europese ministers van binnenlandse zaken donderdag op een bijeenkomst in Brussel gaan overleggen over mogelijkheden om geweld van jihadstrijders tegen te gaan.

De 29-jarige Mehdi Nemmouche uit het Franse Roubaix is vrijdag opgepakt toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. In zijn bagage vonden agenten een revolver en een kalasjnikov van het type dat gebruikt werd bij de aanslag.