Marketing

Media Markt gooit goudvissen in blender en dat is niet lief

02-06-2014 17:11

Goudvissen die in een blender worden gestopt voor een reclame van elektronicazaak Media Markt, dat gaat stichting Een Dier Een Vriend (EDEV) te ver. De dierenrechtenorganisatie dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie. “De vissen in de blender dienen geen enkel doel. Dit soort beelden zullen bij sommige mensen zelfs suggereren dat een blender een grappig onderkomen voor goudvissen is”, reageert Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV, maandag. 

“Goudvissen zijn, zoals elk ander levend wezen, erg gevoelige dieren en raken snel gestrest in een ronde en kleine omgeving”, gaat Deckers verder. “Met het evengoed walgelijke ‘kunstwerk’ van Marco Evaristti uit 2000 nog in gedachte, waarbij bezoekers werden uitgedaagd blenders met daarin goudvissen aan te zetten, wordt deze tv-commercial nog gruwelijker. Welke zieke idioot verzint zoiets!”

Media Markt is op de hoogte van de klacht, maar vindt de toon van de klacht nogal activistisch. “Het is de vraag of dat gewenst is”, reageert een zegsman van de winkelketen. “Mensen moeten ook aardig zijn naar mensen, en niet alleen naar dieren. Veel Nederlanders zijn erg begaan met dierenrechten, maar tijdens het opnemen van deze reclame zijn geen dieren of mensen gewond geraakt. Het is niet ons beleid om met dieren in onze commercials te werken. Ik kan met redelijke zekerheid zeggen dat er de komende tijd dan ook geen dieren in onze reclames te zien zijn.”

De Reclame Code Commissie had maandagmiddag nog geen klacht ontvangen.

Waarschijnlijk komt dit doordat het vrijwel niemand überhaupt was opgevallen dat er goudvissen in een blender zitten, die maar heel even zichtbaar is in de commercial. Dankzij stichting EDEV weet nu iedereen het.

Anp/TPO

mediamarktgroot

 

http://youtu.be/GefZCXzrfTQ