TPO Talk

Moet de AEX de Nederlandse economie weerspiegelen?

02-06-2014 11:00

De beursindex figureert nog in bijna elk Nederlands nieuwsbulletin, in kranten en op websites. Ups en downs, bubbels en crashes worden vrijwel elke seconde gerapporteerd. Maar voor particulieren wordt de AEX steeds minder relevant. Buitenlandse bedrijven, die nauwelijks zakendoen in Nederland, zijn steeds vaker onderdeel van de hoofdindex van Euronext. Hoog tijd dus voor een alternatieve index. Een index die herkenbaar en vergelijkbaar is.

Eindhovenaren kiezen Philips

De huidige index, die de graadmeter van de Nederlandse beurs of zelfs de Nederlandse economie heet te zijn, wordt steeds exotischer. Het Egyptische bouw- en kunstmestconcern OCI (Orascom Construction Industries) bijvoorbeeld, zal weinig mensen bekend in de oren klinken. Ook het Luxemburgse staalconcern ArcelorMittal zonder één fabriek in Nederland of het Franse digitale beveiligingsbedrijf Gemalto hebben een Amsterdamse notering. Dat is voor Nederlandse particuliere beleggingen geen gunstige ontwikkeling, want uit onderzoek van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) blijk dat zij hun geld voor meer dan drie kwart investeren in Nederlandse aandelen. En dat komt niet alleen voort uit chauvinisme. Doorgaans is men beter geïnformeerd over de bedrijven waarin wordt belegd, omdat nieuws over deze bedrijven sneller doorkomt dan nieuws over bedrijven uit het buitenland. Het is zelfs zo dat beleggers de voorkeur geven aan aandelen uit de eigen streek. Inwoners van Eindhoven willen bijvoorbeeld niet om aandelen Philips heen.

Appels met appels vergelijken

Omdat particulieren vooral Nederlandse aandelen kopen, willen zij daarom een echt Nederlandse index om de eigen aandelenportefeuille mee te vergelijken. Je wilt immers weten hoe de economie zich ontwikkelt zodat je daar met je eigen portefeuille optimaal op kan inspelen. Maar een goede vergelijking kan alleen met een index die ook dezelfde aandelen hanteert. En als de index verschuift naar een ratjetoe van bedrijven die om wat voor reden dan ook hier een beursnotering willen hebben, wordt het appels met peren vergelijken.

Een nieuwe beursindex

Ons voorstel: een zuiver Nederlandse index met uitsluitend Nederlandse bedrijven met een oer-Hollandse ondernemersgeest, zoals Unilever, Boskalis, Randstad en Shell. En voor het in stand houden een simpele regel: wat niet in Nederland naar de beurs is gegaan, telt niet mee. Het bedrijf dat een notering heeft maar bijvoorbeeld zijn hoofdnotering in London neemt, wordt uit de index gezet. Fondsen moeten herkenbaar zijn en bijdragen aan de Nederlandse werkgelegenheid. Op deze manier biedt de index een daadwerkelijke graadmeter van de Nederlandse economie. Wij zijn benieuwd wat u van dit voorstel vindt. Welke voorwaarden stelt u aan een benchmark waarmee u uw eigen portefeuille het beste kunt vergelijken? Moet een index volgens u de Nederlandse economie weerspiegelen?

Willem Meijer
Oprichter van de nieuwe Nederlandse beursindex de NL20 INDEX