‘Nemmouche radicaliseerde in de gevangenis’

02-06-2014 09:00

Mehdi Nemmouche, de 29-jarigeverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is volgens zijn tante geradicaliseerd in de gevangenis, zo melden Franse media. Hier is hij bepaald geen onbekende; hij werd maar liefst zeven keer veroordeeld voor vergrijpen die uiteenlopen van gewapende overvallen tot diefstal.

Volgens zijn voormalig advocate Soulifa Badaoui , die hem in 2006 verdedigde na een inbraak in een supermarkt, was Nemmouche indertijd intelligent, niet religieus en niet gewelddadig. Ook zijn tante stelt dat Nemmouche niet eens naar de moskee ging.

Na zijn laatste gevangenisstraf kwam hij in 2012 vrij, om vervolgens via diverse steden naar Syrië af te reizen. Daar zou hij zich hebben aangesloten bij jihadstrijders van ISIL en gedurende een jaar hebben meegevochten.

Franse inlichtingendiensten waren op de hoogte van zijn Syriëreis en plaatsten hem  op een lijst met mensen die in de gaten gehouden moeten worden. Dit kon echter niet voorkomen dat de diensten hem dit voorjaar in Duitsland uit het oog verloren.

Over het motief van de aanslag is nog niets bekend. De man heeft nog geen enkele verklaring afgelegd.