Norbert Klein: Oekraïense methodes bij 50PLUS

02-06-2014 09:23

De top van 50PLUS ruziet sinds de aanvaring van vorige week lustig door met fractievoorzitter Norbert Klein. De ruzie was eerder vanochtend live te volgen op Radio 1.

In het NOS-Radio 1-Journaal waren Klein en 50PLUS-oprichter en Eerste Kamerlid Jan Nagel te gast. Klein verweet Nagel in het gesprek dat die de goede mensen bij 50PLUS wegpest en dat hij nu kennelijk aan de beurt is om door Nagel op een zijspoor gezet te worden. “Dat is de partijcultuur. Dit is ‘Nagel-chenko’: Oekraïense methodes met veel drang en dwang, manipulatie en achterbaks gedoe om te zorgen dat mensen weggaan.”

Volgens Klein wil Nagel hem wegpesten om de terugkeer van oud-fractievoorzitter Henk Krol mogelijk te maken. Die gaf zijn Kamerlidmaatschap vorig jaar op toen hij in opspraak was geraakt door geen pensioenpremies af te dragen voor personeel van de Gay Krant.

Nagel verweet Klein dat die vorige week zonder overleg met het partijbestuur zijn fractiegenoot Martine Baay uit de Tweede Kamerfractie zette. Daarmee heeft Klein volgens Nagel een “geweldige brand” gesticht.

Volgens Nagel vindt Klein zichzelf “kennelijk geweldig”, maar had hij geen steun van de fractiemedewerkers van 50PLUS in de Tweede Kamer. Die zeiden volgens Nagel allemaal dat ze prima met Baay konden opschieten en niet met Klein. Hij riep Klein op te stoppen met het uitbrengen van verklaringen en het schade aanrichten aan personen en aan de partij.

50PLUS houdt op 14 juni een extra partijcongres. Klein zegt dat hij daarvoor niet is uitgenodigd. Hij is wel bereid met “iedereen” te praten. “Maar het moet wel ergens toe leiden.”

(ANP)