Interview

Erwin van de Looi: ‘Nederland heeft het lastig in de opbouw’

03-06-2014 13:00

In de aanloop naar het WK Voetbal zal ThePostOnline vooruitblikken met enkele bekende namen uit de voetbalwereld. Vandaag Erwin van de Looi, de trainer die met FC Groningen Europees voetbal wist te halen het afgelopen seizoen. Vanaf zijn vakantieadres deelt hij zijn visie met u.

Wat zijn uw verwachtingen van het Nederlands Elftal?
“We gaan de tweede ronde wel halen, ondanks een lastige poule. Ik denk dat Van Gaal in staat is om er een hecht team van te maken.”

Wanneer is het toernooi voor Oranje geslaagd?
“De doelstelling om de halve finale te halen is ambitieus en dat moet je altijd zijn, maar het is de vraag of dat realistisch is. Gezien de loting kun je het ‘slagen’ niet alleen maar koppelen aan resultaat. Stel, je speelt prima voetbal en wordt na een fantastische wedstrijd uitgeschakeld in de tweede ronde door Brazilië, dan kun je denk ik niet zeggen dat er is gefaald.”

Zijn er spelers die u mist in de selectie van Van Gaal?
“Ik heb met Virgil van Dijk gewerkt en vind hem een talentvolle verdediger die erbij had kunnen zitten. Ik denk dat de verschillen op zijn positie erg klein zijn, vergeleken met bijvoorbeeld Martins Indi of De Vrij. Ik moet zeggen dat Virgil zich in de Champions League prima staande heeft gehouden, maar verder heb ik hem weinig zien spelen. De bondscoach heeft hem vaker aan het werk gezien, dus hij zal een gedegen oordeel hebben kunnen vellen.”

Van Gaal speelde tegen Ghana vermoedelijk in zijn beoogde basiselftal. Zou u net zo spelen?
“Nederland heeft het lastig in de opbouw. Martins Indi en De Vrij hebben duidelijk moeite om het middenveld in te spelen. Ik ben wel een liefhebber van De Guzman en voorin ligt natuurlijk de kracht van het team. Ik denk dat het al met al geen onlogische opstelling is. Van Gaal werkt dagelijks met de spelers, het is lastig beoordelen van een afstand of ik iets anders zou doen.”

Wie denkt u dat wereldkampioen gaat worden?
“Brazilië gaat het doen in eigen land.”

Wie wordt de topscorer van het toernooi?
“Ik denk dat Argentinië ook een sterk toernooi zal gaan spelen. Als topscorer zeg ik Messi.”

Wie wordt de beste speler van het toernooi?
“Messi en Ronaldo zijn allebei niet topfit. Arjen Robben heeft een fantastisch seizoen gedraaid en ik vind hem er bij het Nederlands Elftal toch wel bovenuit steken. Ik zeg Robben.”

Welk talent moeten we in de gaten houden?
“Je ziet op zulke toernooien vaak wat minder bekende spelers die het uitstekend doen. Ik denk nu met name jongens uit Zuid-Amerika, bijvoorbeeld Chili en Uruguay.”

Welk land gaat ons verrassen?
“Hoewel het eigenlijk geen verrassing is als België ver komt, zeg ik toch België omdat ze er zo lang niet bij zijn geweest. Het is een mooi team met diverse spelers. Ze hebben kracht, creativiteit en individuele klasse.”

Stel, Nederland wordt toch snel uitgeschakeld. Voor welk land juicht u dan?
“Dat lijkt me duidelijk, België.”

Morgen in deze serie Jan van Halst, analyticus van FOX Sports.