Achtergrond

Video – EU waarnemers weggejaagd op vrouwenconferentie in Cairo

03-06-2014 14:52

Egypte had gehoopt op een mooi rapport van de Europese Unie over de verkiezingen. Maar het pakte even wat anders uit. Europa was kritischer dan ooit. Zaterdag vond er een conferentie van de Nationale Raad voor de Vrouw, ingesteld door de Egyptische regering, in Cairo plaats. Toen oud-diplomate Mirvat Tallawy en rechter Tehani Gebali er achter kwamen dat er twee EU-vertegenwoordigers in de zaal zaten werden ze boos. Sterker: de invloedrijke dames gingen door het lint. Het eigenlijke onderwerp van de dag was de participatie van de Egyptische vrouw, maar het EU-rapport bleek belangrijker.

‘Hoe kan een waarnemer het over rechtspraak hebben?’

“Hoe kan het nu dat iemand die de verkiezingen komt waarnemen het over rechtsspraak gaat hebben?” zei oud ambassadrice Mirvat Tallawy, voorzitter van de Nationale Raad voor de Vrouw.” Tallawy zit in het bestuur van de Sawiris Foundation for Social Development, en zit in het bestuur van de in 2011 opgerichte links liberale Egyptische Sociale Democratische Partij.

Tallawy:  “Ze praten over activiteiten van maatschappelijke organisaties, dat die hun werk niet mogen doen. Dat valt buiten hun belangrijke aandachtsgebied. Werkelijk, er zijn heel veel zaken in dit verslag die tot een waarde vermindering van de EU leiden. Ze hebben hun neutraliteit verloren, en ze zijn op deze manier bevooroordeeld. Ze gaan maar door met hun vijandschap tegen Egypte. En ze beweren dat de revolutie van 30 juni geen revolutie is? Ze ontzeggen het Egyptische volk hun wil. Tegen de grote vreugde (van het volk) in. En ze willen buiten Egypte gaan zeggen dat er gefraudeerd is.”

Tallawy beschuldigde de EU missie van bemoeienis met Egypte’s interne zaken. Opmerkelijk dus, ze was zelf diplomate bij de VN, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en oud ambassadeur onder andere in Oostenrijk en Japan.

“Vooropgezet plan om wereldopinie te beinvloeden”

En dan de andere gastvrouw, de invloedrijke rechter aan Constitutioneel Hof Tehani Gebali: “Alles wat is opgeschreven in dit rapport, wijst erop dat ze een vooropgezet plan hebben. Ze noemen het fraude en kraken het af. Ze willen de wereld opinie beïnvloeden in een poging om druk uit te voeren op Egypte, op het Egyptische volk en op de Egyptische revolutie”, aldus Gebali.

“Ik verwerp dat de vijanden van Egypte onder ons zijn”

“Maar” zegt ze inmiddels nog bozer, “ik zeg hen vanuit het hart van Cairo: het Egyptische volk weet heel erg goed dat zij heeft een fascistisch regime heeft overwonnen, een regime dat de geheimagent is van westerse inlichtingendiensten, van inlichtingen diensten van de VS, en die van staten in de EU “ aldus Gebali Een luid applaus stijgt op, de zaal lijkt het geweldig te vinden. “Ik verwerp zelfs dat de vijanden van Egypte onder ons in deze zaal aanwezig zijn. (weer luid applaus stijgt op) onder ons, we willen niet dat de vijanden onder ons zijn. Ik verzoek Tallawy u te vragen te vertrekken.”

“EU you are the loser, we are the winner”

Oud ambassadrice Tallawy nam het in het Engels over: “Please European Union if You continue to be enemy to Egypt, you are the loser, we are the winner. You are out of the Middle East!

In een interview zondagmorgen op ONtv gaf Tallawi nog een trap na. Ze hoopt dat haar gebaar een boodschap aan de EU zal overbrengen, namelijk dat het Egyptische volk geen beledigingen accepteert en kritisch zal zijn over verslagen die over Egypte worden geschreven. “We hebben hun fout ontmaskerd, dit maakt deel uit van het complot om 30 juni geen revolutie te noemen.”