Politiek

Opstelten kan niets terugvinden over Teeven-deal

03-06-2014 15:55

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft geen bonnen kunnen vinden van de zogenoemde Teeven-deal, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de deal van 14 jaar geleden tussen toenmalig officier van justitie en huidig staatssecretaris Fred Teeven en drugsbaron Cees H., die geld uit het buitenland teruggesluisd kreeg waarvan hij een boete kon betalen. De rest mocht hij houden.

Er ontstond eerder dit jaar verwarring over de vraag hoeveel geld er terugging naar H. De rekeningen waren toen al niet te vinden, maar er werd verder gespit. Grondig maar vergeefs, meldt Opstelten: ,,Ik heb alles in het werk gesteld om de gang van zaken van destijds te achterhalen, maar moet accepteren dat ik de ultieme duidelijkheid niet kan verschaffen.”

Er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en aanpassingen van ICT-systemen. Ook andere documenten zijn niet meer gevonden en de hele reeks van ondervraagde betrokkenen kon te weinig uit het geheugen putten om nog iets zinnigs te zeggen over de financiële afwikkeling van de schikking.

Opstelten zei al eerder dat hij het verdwijnen van de afschriften ,,onbevredigend” vond, te meer omdat de advocaten van H. beweren dat hij de Kamer onjuist zou hebben geïnformeerd, maar zich verder beroepen op hun beroepsgeheim.