Roofmoorden Exloo en Dwingeloo voor rechter

03-06-2014 08:00

De twee mannen die de moorden op het echtpaar Veenendaal uit Exloo en Berend Smit uit Dwingeloo hebben bekend, staan dinsdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter. De rechtbank in Assen houdt een niet inhoudelijke zitting, waarin de stand van het onderzoek en onderzoekswensen aan de orde komen.

De twee werden in maart opgepakt. Daarna legden ze een volledige bekentenis af. Het gaat volgens hen om roofmoorden.

De verdachten, mannen van 28 en 29 jaar, werden aangehouden in hun woning in Hoogeveen. De politie had de twee al langer op het oog, maar doorslaggevend bewijs ontbrak. Begin maart, toen de politie meldde dat de drievoudige moord aan de orde kwam in het tv-programma Opsporing Verzocht, kwam er bij het onderzoeksteam zoveel informatie binnen dat justitie en politie besloten de twee te arresteren.

Jan en Greet Veenendaal werden in de nacht van 24 op 25 juli 2013 in hun woning omgebracht. Berend Smit werd ruim een half jaar eerder, in november 2012, op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij in het natuurgebied Dwingelderveld zijn hondjes uitliet. Zijn lichaam werd pas enkele dagen later in een greppel en toegedekt met takken en bladeren gevonden.

(ANP)