Binnenland

Zesjarig meisje misbruikt op toilet zwarte school Haarlem

03-06-2014 10:27

Update: ook tegenover ThePostOnline wil De Piramide geen commentaar leveren.

Een zesjarig meisje is in oktober vorig jaar op het toilet van haar basisschool misbruikt door vijf jongens van ongevaar dezelfde leeftijd. Dit gebeurde op de ‘zwarte school’ De Piramide in Haarlem (Boerhaavewijk). Dit melden Haarlems Dagblad en de Telegraaf.  

Het meisje liep hierdoor inwendig letsel op.

De moeder van het meisje heeft destijds de school ingelicht die vervolgens naar de politie is gegaan. Maar het incident werd, op voorspraak van de moeder, onder de pet gehouden.

Het slachtoffer werd op een andere afdeling van de basisschool geplaatst maar werd daar uiteindelijk weggestuurd. Nu zit ze weer in de klas bij drie van de vijf daders.

Deze daders schelden haar nu uit voor ‘hoer’, aldus de moeder.

De Piramide is een ‘zwarte school’ met overwegend allochtone leerlingen. De zaak zou vanwege de culturele-religieuze achtergrond van het slachtoffer zeer gevoelig liggen bij de ouders.

“Bij ons is maagdelijkheid heel speciaal. Als je die niet meer hebt, dan ben je zo goed als dood”, legt een anonieme ouder van één van de leerlingen aan een Telegraaf-verslaggever uit.

O.B.S. De Piramide

De basisschool in kwestie is een ‘openbare basisschool met veruit de meeste allochtone leerlingen in Haarlem’.

In februari van dit jaar publiceerde het Haarlems dagblad over aanhoudende problemen op deze school tussen een moeder en de directie.

De moeder, Sibel Özogul-Özen, tevens fractievoorzitter van de SP in Haarlem, zou een bittere strijd voeren tegen directeur Ruud Jansen. 

Er is door de moeder inmiddels een klacht tegen de school ingediend bij de klachtencommissie onderwijs.

Maar de school heeft officieel melding gemaakt van kindermishandeling tegen de moeder en stuurde leerplichtambtenaren op de moeder af omdat zij haar zoon te lang thuishield.

Het conflict zou gaan om de zoon van Özogul-Özen die al jaren stelselmatig en ernstig wordt gepest op zijn school.

Volgens de moeder wordt haar zoon ‘geslagen en geschopt’ zonder dat de leerkrachten ingrijpen.

Ook zouden er ‘incidenten’ met leerkrachten hebben plaatsgevonden. Zo moesten leerlingen voor straf van een invaljuf ‘met een papiertje urine in het toilet opruimen’ .

De bovenschoolse directeur Marcella Engbrenghof van Spaarnesant reageerde destijds tegen een verslaggever van het Haarlems Dagblad met: “De moeder treft alle blaam, er is er maar één de dupe van het gedrag van de moeder en dat is het kind.”

Psychologe Iris Verwey, die in een lokaal van De Piramide lessen Nederlands voor allochtone vrouwen verzorgde, wilde zich met het conflict bemoeien maar kreeg daarop te maken met “machtsmisbruik” door de directeur. “Directeur Jansen zei tegen mij dat ik nu geen ambassadeur van de school kon zijn”.

De lessen Nederlands werden per direct gestopt.

Volgens Verwey doet bovenschoolse directeur Marcella Engbrenghof van Spaarnesant helemaal niets aan de problemen waarvan de kinderen nu het slachtoffer zijn.