Burgemeester Venetië opgepakt om corruptie

04-06-2014 14:04

De burgemeester van Venetië is woensdag gearresteerd voor corruptie. Giorgio Orsoni is na 3 jaar onderzoek opgepakt voor afpersing, omkoping en witwassen in verband met een dijkenproject bij de stad. Ook 34 anderen, ondernemers en politici, zijn verdachte in de zaak, schrijft de Italiaanse krant la Repubblica.

Zeker 20 miljoen euro zou via buitenlandse rekeningen zijn verdwenen. Er worden nog meer arrestaties verwacht. De jurist Orsoni (67), lid van de Democratische Partij van premier Matteo Renzi, is sinds 2010 burgemeester van de Noord-Italiaanse stad. Van 1997 tot 2003 had hij een hoge functie bij de luchthaven Marco Polo van Venetië. Die functie combineerde hij van 2000 tot 2003 met het voorzitterschap van de Biennale, de beroemde kunsttentoonstelling in de Italiaanse stad.

Het project dat Venetië moet beschermen tegen hoogwater heet Moses. Het begon 7 jaar geleden en zou dit jaar klaar moeten zijn. Dammen in zee moeten voorkomen dat Venetië overstroomt. Vorig jaar zijn al twee hoge medewerkers van een bouwbedrijf opgepakt omdat zij geld zouden hebben gestolen dat voor het project was bestemd.

Het Nederlandse bedrijf Strukton is betrokken bij de bouw van de stormvloedkering. Strukton, dat als onderaannemer verantwoordelijk is voor het afzinken van 8 betonnen caissons, merkt nog geen gevolgen van de arrestaties. “De aandacht gaat nu volledig uit naar het begin van de afzinkoperatie aanstaande vrijdag. We staan er als onderaannemer ook ver van af.”

(ANP)