Interview

Evgeniy Levchenko: ‘WK-deelname had Oekraïne echt kunnen helpen’

05-06-2014 13:00

In de aanloop naar het WK Voetbal zal ThePostOnline vooruitblikken met enkele bekende namen uit de voetbalwereld. Vandaag Evgeniy Levchenko, die lang in Nederland voetbalde en bovendien acht interlands speelde voor Oekraïne. Tijdens het WK zal hij analyses verzorgen voor de Oekraïense televisie.

Wat zijn uw verwachtingen van het Nederlands Elftal?
“Ik heb het traject van het Nederlands Elftal goed gevolgd de afgelopen tijd en wat mij vooral opvalt is het gebrek aan ervaring. Het is toch gebleken dat ervaring vaak de doorslag geeft bij winnende teams, dus daarop gelet verwacht ik weinig van Nederland. Ik maak me geen illusies, al zou deze groep wel kunnen gaan scoren bij het volgende EK of WK. De poulefase doorkomen wordt al erg moeilijk, maar ik denk dat ze wel doorgaan. De openingswedstrijd tegen Spanje is psychologisch gezien cruciaal.”

Wanneer is het toernooi voor Oranje geslaagd?
“Als je door de poule komt heb je het goed gedaan. Ik denk dat ze dan tegen Brazilië moeten spelen en dan heeft Nederland wel héél veel geluk nodig om door te gaan. Wanneer je de spelers één op één met elkaar vergelijkt, is Brazilië op elke positie beter. Elke ronde die Nederland na de poulefase nog kan overleven is pure winst.”

Zijn er spelers die u mist in de selectie van Van Gaal?
“Natuurlijk sowieso Van der Wiel en Strootman. Ik was erbij in Napels toen Strootman geblesseerd raakte in de wedstrijd tegen Napoli. Hij is een heel belangrijke speler, vooral door zijn persoonlijkheid. Ik mis wel een type als Strootman of Van Bommel in de selectie, een echte leider. Stel dat Van Persie wegvalt, dan is er niemand die die leidersrol op zich kan nemen”

Van Gaal speelde tegen Ghana vermoedelijk in zijn beoogde basiselftal. Zou u net zo spelen?
“Het is positief dat Van Gaal het durft om de nul heilig te verklaren, dat is toch een omslag in het Nederlandse voetbal. Het middenveld met De Jong en De Guzman staat redelijk. Toch mis ik ervaring.”

Wie denkt u dat wereldkampioen gaat worden?
“Ik wil niet in clichés praten, al hebben Brazilië, Duitsland en Spanje natuurlijk een goede kans. Ik ga voor Uruguay, omdat het een leuk team is dat attractief speelt. Zeker als Luis Suarez straks weer fit is geef ik ze een goede kans. Net als België, dat is een uitgebalanceerd team.”

Wie wordt de topscorer van het toernooi?
“Natuurlijk ga ik veel op Suarez en Ronaldo letten, maar ze zijn beide niet honderd procent fit. Ik heb Hulk van Brazilië hoog zitten, hij wordt topscorer.”

Wie wordt de beste speler van het toernooi?
“Cristiano Ronaldo blinkt dit seizoen uit op alle fronten. Hij gaat dat op het WK bekronen. Ik vind dat hij Messi in alle facetten voorbij is gestreefd.”

Welk talent moeten we in de gaten houden?
“Hazard van België vind ik erg goed, al is hij natuurlijk geen talent meer. Duitsland heeft een paar zeer goede jonge spelers, al schieten de namen me zo niet te binnen. Ook Raheem Sterling van Engeland vind ik erg goed, net als Paul Pogba en Raphael Varane van Frankrijk.”

Welk land gaat ons verrassen?
“België en Uruguay gaan het ver schoppen.”

Stel, Nederland wordt toch snel uitgeschakeld. Voor welk land juicht u dan?
“Ik ben sowieso niet volledig voor Nederland, er zijn andere teams die leuker voetbal spelen. Ik hoop dat Nederland door het nieuwe systeem niet zijn attractiviteit verliest. Als ze met lelijk voetbal de finale kunnen halen dan zal attractiviteit me worst wezen, maar in dit geval denk ik dat Nederland toch ook mooi moet willen spelen.”

U speelde acht interlands voor Oekraïne. Is het gezien de huidige situatie in het land éxtra jammer dat ze net tekort kwamen in de play-off tegen Frankrijk?
“Nadat Oekraïne thuis met 2-0 had gewonnen ben ik naar de wedstrijd in Parijs gegaan. Ik sprak op de wedstrijddag nog met de spelers en ik kreeg al het gevoel dat ze er niet helemaal in geloofden. De wedstrijd was dramatisch, echt heel jammer. Tijdens het EK in Polen en Oekraïne in 2012 heb ik gezien hoe voetbal de mensen in oost en west bij elkaar heeft gebracht, dat was een geweldige boost voor ons land. En nu willen de mensen in oost en west elkaar haast afschieten. Voetbal heeft in Oekraïne een totaal andere beleving dan in Nederland, deelname aan het WK had ons land nu echt kunnen helpen.”

Evgeniy Levchenko zal tijdens het toernooi zijn analyses delen via Twitter en Instagram. De eerdere interviews in deze serie vindt u hierMorgen in deze serie oud-bondscoach Leo Beenhakker.