‘Wiet slecht voor vruchtbaarheid man’

05-06-2014 10:45

Mannen die graag vader willen worden, kunnen maar beter geen wiet roken. Het gebruik van cannabis vermindert de vruchtbaarheid flink, zo blijkt uit Brits onderzoek.

Wetenschappers van de universiteiten van Sheffield en Manchester onderzochten hoe de leefstijl van mannen de kwaliteit van hun sperma beïnvloedt. Ze kwamen erachter dat alleen het roken van wiet een negatief effect heeft. Het roken van gewone sigaretten blijkt niet uit te maken. Dat geldt ook voor drankgebruik, overgewicht en het dragen van strak ondergoed.

Dr Allan Pacey van Sheffield University waarschuwt cannabisgebruikers die een kind willen wel dat er maanden overheen gaan voor hun sperma beter wordt, nadat ze hun wiet door de wc gespoeld hebben. “Het duurt drie maanden om sperma te produceren, dus je moet geen verbetering verwachten na een paar dagen”, zegt Pacey tegen Daily Mail. “Als je in juni stopt, zie je een verbetering in augustus.”

Overigens blijken mannen minder vruchtbaar in de zomer. “Dat hadden we niet verwacht”, zegt Pacey. “Misschien komt het door zonlicht, maar dat is puur giswerk.” Volgens hem hoeven mannen die vader willen worden, niet te wachten tot de winter.

(BuzzO)