‘Klacht over politie niet meer onafhankelijk afgehandeld’

06-06-2014 09:15

Sinds de komst van de nationale politie, is de klachtenafhandeling niet meer onafhankelijk. Burgemeesters willen nu weer inzicht krijgen in de klachten over het gedrag van agenten. Dit meldt de Volkskrant.

Tien burgemeesters die aan het hoofd staan van de regionale eenheden, hebben minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) een brief geschreven over de kwestie.

Tot 2013 behandelden burgemeesters als korpsbeheerder ernstige klachten. Na de reorganisatie bij de politie doen politie- en korpschefs dat zelf. Een klachtencommissie geeft hen een niet-bindend advies.

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag zegt tegen de krant niet gelukkig te zijn met deze nieuwe werkwijze. “Die gaat uit van een interne afhandeling door de politie. De onafhankelijkheid moet beter worden gewaarborgd.” Volgens Van Aartsen moeten burgemeesters een afschrift van elke klacht krijgen, zodat ze advies kunnen geven. Dit zou echter in de praktijk niet vaak gebeuren.

Een woordvoerder van Opstelten zegt dat de klachtenbehandeling goed is ingebed in wet- en regelgeving. “Als de politiechef afwijkt van het advies van de klachtencommissie, moet hij toelichten waarom. Wel heeft de minister de Tweede Kamer toegezegd de voorzitters van de onafhankelijke klachtencommissies zelf te gaan benoemen.”