Interview

Leo Beenhakker: ‘Verstandig om Hollandse school achterwege te laten’

06-06-2014 13:00

In de aanloop naar het WK Voetbal zal ThePostOnline vooruitblikken met enkele bekende namen uit de voetbalwereld. Vandaag oud-bondscoach Leo Beenhakker aan het woord.

Wat zijn uw verwachtingen van het Nederlands Elftal?
“De doelstelling van de KNVB om de halve finale te halen is ambitieus en iedereen mag zijn ambitie hebben, maar ik denk niet dat het reëel is. Louis maakt een verstandige en praktische keuze door al dat ‘Hollandse schoolachtige’ achterwege te laten en te kijken naar zijn materiaal. In de fase waar het Nederlands Elftal zit en gezien de tegenstanders die we tegen kunnen komen, zou het al heel knap zijn als we de kwartfinale kunnen halen. Daar zouden we erg trots op moeten zijn.”

Zijn er spelers die u mist in de selectie van Van Gaal?
“Strootman en Van der Vaart zijn natuurlijk spelers die iets extra’s kunnen toevoegen. Het grote verschil met vier jaar geleden is sowieso dat we toen spelers hadden uit harde competities, zoals ik dat altijd noem. Nu het niveau van de Eredivisie achteruit gaat, merken we dat automatisch in de nationale ploeg. Het is altijd zo gemakkelijk om als buitenstaanders te roepen dat er andere spelers geselecteerd hadden moeten worden. Louis heeft ze gevolgd en bij elkaar gehad, hij zal het wel weten.”

Van Gaal speelde tegen Ghana vermoedelijk in zijn beoogde basiselftal. Zou u net zo spelen?
“Ik vind dat nogal voorbarig. Het belangrijkste is dat de organisatie duidelijk staat, de invulling van de poppetjes zal Louis per wedstrijd bekijken. Dat ze nu wat behoudender spelen heeft daar ook mee te maken. Als je zelf dominant wil zijn en de wedstrijd wilt maken, stel je andere spelers op dan nu. Je moet je nu meer aanpassen aan de tegenstander en daar kunnen per wedstrijd andere poppetjes bij horen. Zo werkt dat als coach. Louis is slim en goed genoeg om dat per wedstrijd te bekijken.”

Wie denkt u dat wereldkampioen gaat worden?
“Argentinië en Brazilië zijn voor mij de uitgesproken favorieten. Ik kies voor Argentinië.”

Wie wordt de beste speler van het toernooi?
“Er bieden zich altijd nieuwe spelers aan op een toernooi, daar is van te voren niet zoveel zinnigs over te zeggen.”

Welk talent moeten we in de gaten houden?
“De harde schrijf zit momenteel wat te vol om zo één twee drie met een naam te komen, maar het is wel altijd interessant om jonge spelers te zien op het hoogste podium. Ze moeten het nu waarmaken, zich nu profileren. Wat betreft de Nederlandse ploeg geldt dat natuurlijk ook. Ik ben gecharmeerd van De Guzman, maar er moet nog wel een tikkeltje bij. En tja, dan komt natuurlijk de hele carrousel op gang, dan komt er interesse. Er staan tijdens een WK altijd nieuwe vedettes op, spelers krijgen een andere status.”

Welk land gaat ons verrassen?
“Naast de klassieke landen die iedereen zal opnoemen, zeg ik België. Dat klinkt misschien gek, maar ik heb ze zien spelen en daar lopen behoorlijk wat mannetjes rond. Het grote verschil met vroeger én met Oranje is dat die gasten allemaal in sterke buitenlandse competities spelen. Ik zeg niet dat ze gaan winnen, maar ik zie ze wel ver komen.”

De eerdere interviews in deze serie vindt u hier. Maandag in deze serie: oud-international John de Wolf.