Opnieuw Amerikaan vast in Noord-Korea

06-06-2014 06:35

Noord-Korea houdt sinds half mei opnieuw een Amerikaan vast. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA bevestigde vrijdag dat er een onderzoek is ingesteld naar een Amerikaanse toerist die sinds eind april in het land is. Hij wordt beschuldigd van het overtreden van de wet.

De man zou activiteiten hebben uitgevoerd die “ongepast waren voor het doel van zijn bezoek als toerist”, meldt KNCA. Er worden verder geen details gegeven.

Het aantal Amerikanen waarvan bekend is dat ze vastgehouden worden in Noord-Korea komt daarmee op drie. In april werd een Amerikaan gearresteerd die een rondreis door het land maakte. De Amerikaanse missionaris van Koreaanse afkomst Kenneth Bae is veroordeeld tot 15 jaar werkkamp. De Noord-Koreaanse autoriteiten legden zijn missiewerk uit als een poging “de staat omver te werpen”.

In december werd de Amerikaanse veteraan Merrill Newman vrijgelaten. Hij werd ruim een maand vastgehouden door de Noord-Koreanen. Zij beschouwen de Amerikaan als een crimineel, omdat hij tijdens de Korea-Oorlog (1950-1953) betrokken zou zijn geweest bij de moord op onschuldige burgers en Koreaanse militairen.

(ANP)