Poetin spreekt met Porosjenko

06-06-2014 15:04

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag in Normandië de onlangs tot president van Oekraïne gekozen Petro Porosjenko gesproken. De ontmoeting was volgens de Franse regering een initiatief van president François Hollande. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel was aanwezig bij het gesprek.

De ontmoeting kan ertoe leiden dat Rusland straks Porosjenko als president erkent. Dat zou een van de voornaamste geschilpunten tussen Kiev en Moskou wegnemen. De in mei gekozen Porosjenko wordt zaterdag in Kiev als staatshoofd geïnstalleerd.

Hollande zei dat Poetin en Porosjenko onder meer over de economische schade van hun conflict praatten en dat er snel over een wapenstilstand wordt gesproken. In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische separatisten tegen de Oekraïense strijdkrachten. Vrijdag nog vielen er doden in Slovjansk toen separatisten regeringstroepen onder vuur namen.

Wereldleiders zijn in Normandië ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de landing van geallieerde troepen op de Normandische kust.