Snowden nam minder documenten mee dan gedacht

06-06-2014 18:21

Volgens inlichtingendienst eindbaas James Clapper is de impact van de gelekte Snowden-documenten minder erg dan gevreesd. Na intern onderzoek heeft de NSA een goede schatting kunnen maken van het materiaal dat buit gemaakt is, en het lijkt er op dat Snowden veel minder gevoelig materiaal heeft meegenomen dan aanvankelijk gedacht werd. Desalniettemin noemt Clapper de veroorzaakte schade aanzienlijk. De verhoudingen tussen de staat en tech-bedrijven zouden vergiftigt zijn, en de verhoudingen met buitenlandse relaties zouden ook deuken hebben opgelopen. Op de vraag of de NSA veranderingen heeft geconstateerd in de werkwijze van de Chinese of Russische overheid sinds de onthullingen weigert Clapper meermaals antwoord te geven. Wel herhaalt hij dat terroristen betere encryptie zijn gaan gebruiken.

Clapper zegt ook bereid te zijn om met Snowden in gesprek te gaan over eventuele strafvermindering, maar dan moet Snowden wel eerst even naar de V.S. komen om zichzelf aan te geven.

Om eventuele lekken in de toekomst te voorkomen is de NSA van plan om medewerkers uitgebreid te bespioneren. Online activiteiten en gedrag op sociale media zullen scherp in de gaten worden gehouden. Al vreest Clapper wel dat medewerkers daar moeite mee zullen hebben en het zelfs als onderdrukking kunnen ervaren.