Tot 8 jaar cel geëist tegen drugsbende

06-06-2014 15:25

Tegen vijf mensen die samen een drugsbende zouden hebben gevormd, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vrijdag tot 8 jaar gevangenisstraf geëist. De hoogste strafeisen waren voor het duo Daan van der E. (31) en Tamara F. (35), volgens justitie de onbetwiste leiders van de “professionele organisatie”.

Hoofdkwartier van de bende was een villa in het Belgische Kalmthout, gehuurd door Van der E. en F. Vorig jaar juni werden zij er gearresteerd. Het tweetal was toen nog maar kort vrij, na een eerdere veroordeling in een vergelijkbare zaak. Freek van H. (27) zou hebben gefungeerd als hun plaatsvervanger; hij hoorde 5 jaar cel tegen zich eisen. Tegen twee ondergeschikte handlangers eiste het OM 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

De groep handelde volgens justitie in cocaïne, xtc en wiet. De xtc zou eigenhandig zijn geproduceerd, de wiet op diverse plantages zelf gekweekt. Koeriers en straatverkopers bezorgden de waar aan een hele schare klanten, in Amsterdam en daarbuiten.

Het onderzoek naar de criminele activiteiten van de Ajaxaanhangers kwam in juni 2012 op gang, op basis van zogeheten restinformatie uit het nog lopende onderzoek naar de moord op de vooraanstaande Ajaxhooligan Sven Westendorp. Hij werd in augustus 2011 in Amsterdam doodgeschoten.

(ANP)