‘Invasie’ in Brouwershaven

09-06-2014 10:14

Bewoners van Brouwershaven op Schouwen-Duiveland maken zich op voor een ‘militaire invasie’ van mariniers, die daar van 14 tot en met 18 juni komen oefenen. Maar liefst 130 mariniers ronden dan hun opleiding af in een situatie waarbij de vijand zich onder de plaatselijke bevolking verschuilt.

Ongeveer 20 Brouwenaren spelen het spel mee en hebben zich opgegeven als acteur; van een gewonde burger tot een hysterische huisvrouw. Het is vervolgens aan de mariniers om er op de juiste manier mee om te gaan. De militairen blijven 4 dagen in het stadje met ruim 1400 inwoners.

De oefening in de Zeeuwse plaats is vast onderdeel van de Praktische Opleiding Tot Officier der mariniers (POTOM). ,,De mariniers-in-opleiding trainen dit in Brouwershaven om zo realistisch mogelijk vertrouwd te raken met optreden onder ‘echte’ bevolking”, aldus kapitein van de mariniers William Diepeveen, hoofd van de opleiding.

De mariniers zijn 24 uur per dag in touw. De bewoners maken kennis met gewapende militairen die patrouilles lopen en acties uitvoeren. Daarbij wordt ook geschoten met onschadelijke en ongevaarlijke munitie. De afgelopen maanden zijn de bewoners uitgebreid geïnformeerd over de ‘invasie’ die ze te wachten staat en wat er van ze wordt verwacht.

In het verleden werd eindoefening altijd gecombineerd met andere acties in het buitenland. Maar omdat die andere optredens dit jaar eerder werden uitgevoerd, wordt het mariniersoptreden dit jaar na 8 jaar weer op Nederlandse bodem uitgevoerd.

(ANP)