Levenslang voor moord op journaliste

09-06-2014 11:20

Twee mannen die betrokken waren bij de geruchtmakende moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja in 2006 hebben levenslang gekregen. Dat heeft een rechtbank in Moskou maandag bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Interfax.

De tot levenslang strafkamp veroordeelden zijn schutter Roestam Machmoedov en zijn oom Lom-Ali Gaitoekajev, die de moord zou hebben georganiseerd. Onlangs werden zij en twee broers van Machmoedov en een politieagent al schuldig bevonden. De andere drie hebben celstraffen van 12 tot 20 jaar gekregen, meldde het persbureau RIA Novosti.

Politkovskaja (48) was verslaggeefster van de krant Novaja Gazeta. Ze stond kritisch tegenover de Russische president Vladimir Poetin. De journaliste schreef over Russische oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in de Russische Kaukasusrepubliek Tsjetsjeniƫ.

Politkovskaja werd doodgeschoten in de lobby van haar appartementencomplex in Moskou op 7 oktober 2006, de verjaardag van Poetin.

Mensenrechtenorganisaties vinden dat met de veroordelingen nog geen recht is gedaan. Dat is pas zo als de opdrachtgevers voor de moord worden opgespoord en veroordeeld, stellen ze. De mannen die zijn veroordeeld, zouden alleen maar een opdracht hebben uitgevoerd.

(ANP)