Verrassend: steriele omgeving niet goed voor immuunsysteem baby’s

09-06-2014 08:55

Kennelijk was er het Johns Hopkins instituut voor nodig om het aan te tonen, maar het is dus nu officieel. Als je een baby in huis hebt, is het helemaal niet zo erg om er een puinhoop van te maken. Eigenlijk is dat juist goed voor het immuunsysteem van het kindje. Dus laat de boel rustig een keertje de boel. De baby zal er alleen maar profijt van hebben, aldus onderzoekers.

Baby’s die opgroeien in een schone, in sommige gevallen zelfs steriele omgeving hebben weinig kans om hun immuunsysteem te ontwikkelen. Dat schrijven onderzoekers van het Johns Hopkins Children’s Center in Baltimore. In eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat kinderen die opgroeien op het land minder last hebben van allergieën of problemen met de luchtwegen.

Uit de onderzoeksresultaten die in Journal of Allergy and Clinical Immunology zijn gepubliceerd, blijkt dat timing heel belangrijk is. Wordt de baby in het eerste levensjaar met alle viezigheid geconfronteerd, dan kan het kind een goed immuunsysteem opbouwen. Belandt het kind na het eerste levensjaar in een vies huishouden, dan heeft het daar alleen maar last van.