Binnenland

Bekritiseerde VU-promotie Karima Kourtit gaat toch door

10-06-2014 15:51

Update: magie! Het proefschrift staat ineens online. Zij het met een andere titel dan op de promotie-agenda van de VU zelf staat, maar toch.

De zwaar bekritiseerde promotie van drs. Karima Kourtit, verbonden aan de Vrije Universteit, gaat alsnog door. De promotie staat inmiddels aangekondigd op de agenda van de VU.

Kourtit kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen haar promotie plotseling werd uitgesteld omdat er mogelijk sprake zou zijn van plagiaat. Ook voerde Kourtit enige tijd onterecht een doctorstitel.

De VU heeft de zaak destijds laten onderzoeken door een niet-openbare interne en anonieme commissie. Die kwam tot de conclusie dat ‘aanpassingen noodzakelijk zijn’ maar dat er ‘alsnog kan worden gepromoveerd’.

Deze promotie staat nu gepland voor 25 juni aanstaande.

Door de zaak Kourtit kwam ook haar promotor professor Hans Nijkamp onder vuur te liggen. Ook hij werd beschuldigd van plagiaat.

Opvallend detail is dat volgens het promotieregelement van de VU zelf (PDF, artikel 20) ‘het proefschrift ten minste vier weken voor de promotie openbaar moet worden gemaakt via de bibliotheek van de universitiet’ (dit betreft ook een digitale publicatie). Dit is tot op heden niet het geval, terwijl het proefschrift al reeds twee weken (online) openbaar had moeten zijn. Ook een versie in print blijkt niet bij de bibliotheek beschikbaar

Bij de VU was ‘geen van de medewerkers van de afdeling persvoorlichting op dit moment in de gelegenheid’ ThePostOnline te woord te staan, aldus een geautomatiseerde boodschap.

Update 16.30 Ook na een kwartier als ‘eerst wachtende’ een bandje te hebben aangehoord, hebben wij de VU nog niet om een reactie kunnen vragen.