Buitenland

De Wever weer op koers in Belgische formatie

10-06-2014 15:09

Ondanks een sluwe actie van Elio di Rupo is Bart de Wever er in geslaagd om koers te houden in zijn informatieopdracht. Hij krijgt een week extra van koning Filip. In de komende week moet hij een rechtse federale regering voor elkaar krijgen. 

Nachtmerrie door Di Rupo

Het was een lastige week voor federaal informateur en N-VA leider Bart de Wever. Nadat hij op dinsdag van koning Filip een week extra had gekregen, werden hij en de andere Vlamingen op donderdag verrast door de Franstaligen. PS-leider Elio di Rupo kondigde aan in Wallonië een regering met de christendemocratische CDH te gaan vormen. In Brussel wil hij een regering maken met het CDH en de nationalistische Franstaligen van het FDF (lees hier het vorige artikel over de move van Di Rupo). De aankondiging van Di Rupo kwam voor de Vlamingen onverwachts, omdat zij juist eventjes wilden wachten met de Vlaamse formatie. Op aangeven van de christendemocratische CD&V was De Wever namelijk eerst aan de slag gegaan met het vormen van een federale regering. Dit heeft te maken met het Belgische model, waarin de regeringen van de deelstaten qua politieke samenstelling bij voorkeur gelijk moeten zijn aan de federale regering. Zo kunnen er minder snel politieke impasses ontstaan. Door eerst een federale regering te formeren zou het daarna makkelijker zijn om op deelstaatniveau regeringen van dezelfde samenstelling rond te krijgen, zo was de gedachte. De Wever zette in op een rechtse federale regering van zijn N-VA, het CD&V en de liberale Open VLD. Aan Franstalige kant zouden dan het CDH en de liberele MR moeten meedoen. Door de actie van sociaaldemocraat Di Rupo werd zijn droom echter een nachtmerrie.

Vlaamse coalitie snel ingezet

Maar De Wever sloeg hard terug. Nog geen 24 uur na de beruchte persconferentie van de Franstaligen hielden de Vlamingen hun eigen persmoment. In Brussel kondigden De Wever en partijgenoot Geert Bourgois aan snel een Vlaamse regering te willen vormen met het CD&V van Kris Peeters. Samen hebben deze rechtsgeoriënteerde partijen een meerderheid in het Vlaamse parlement. Alles verliep vlot en joviaal, maar de liberale Open VLD was de grote afwezige. Deze partij werd sinds de verkiezingen betrokken in de oriënterende gesprekken en moest kort voor de persconferentie vernemen dat ze alsnog niet mee mocht doen. Een ontgoochelde Open VLD-voorvrouw Gwendolyn Rutten twitterde meteen boos dat, wat haar betreft, de samenwerking er op federaal niveau dan ook niet zou komen. De Vlaamse liberalen willen namelijk in een Vlaamse en een federale regering stappen, en zijn bang om op Vlaams niveau de boot te missen. In dat geval moeten ze in het Vlaamse parlement oppositie voeren tegen beleid dat grotendeels vanuit Brussel door hun eigen federale coalitieregering wordt aangezet. Ondanks de tegenactie van Rutten zag het er in het Pinksterweekend niet naar uit dat N-VA en CD&V de liberalen willen uitnodigen in de Vlaamse formatie. Wel willen ze nog met Open VLD praten op federaal niveau. Rutten zal dus eieren voor haar geld moeten kiezen: oppositie voeren in het federale parlement en in Vlaanderen of alleen in de oppositie zitten in het Vlaams parlement. Niemand verwacht dat Open VLD voor een totale oppositie kiest, want in dat geval zullen ze overal vijf jaar langs de zijlijn staan. Bovendien is de partij niet nodig in een federale regering als de Franstalige CDH daar meedoet. Bekijk hier de samenvatting van de Vlaamse persconferentie:

Eigen koers van Lugten

Na de persconferentie van Di Rupo leken de politieke kaarten in Franstalig België geschud. Niemand had echter gerekend op de houding van CDH-leider Benoit Lugten. Zijn partij gaat in het Waalse en Brusselse parlement regeren met de PS van Di Rupo, maar staat op federaal niveau nog steeds open voor gesprekken met De Wever. CDH-leider Lutgen kondigde dit aan op de Vlaamse televisie. Hij stelde zijn Vlaamse zusterpartij CD&V gerust: ‘Waarom zouden ze ontgoocheld zijn? Wij praten nog steeds met De Wever. Ik ben geschrokken van de reacties’. Onder de vorige partijleider Joelle Milquet was de Centre Démocrate Humaniste (CDH) automatisch de bijwagen van de PS van Di Rupo, maar die tijden lijken onder Lutgen voorbij. De partij heeft zowel linkse als rechtse standpunten en zou dus op Franstalig en federaal niveau uit de voeten moeten kunnen. Mocht Lutgen in een rechtse federale regering stappen, dan zullen alle ogen gericht zijn op de liberale MR van leider Olivier Michel. Zijn partij valt nu buiten de formatie in Wallonië en Brussel. Net als zijn Vlaamse zusterpartij zal hij eieren voor zijn geld moeten kiezen: overal in de oppositie of toch meeregeren op federaal niveau. Insiders hebben al te kennen gegeven dat de MR kiest voor meeregeren, zodat een rechtse federale regering mogelijk is. In dat geval zal iedereen dan gaan kijken naar de Vlaamse Open VLD: durven ze met zusterpartij MR in een federale coalitie te stappen of niet? Waarschijnlijk zal dit wel gebeuren. Hoe dan ook ligt De Wever nog op koers.

Koning Filip geeft gas

De nieuwe koning Filip heeft het in de afgelopen twee weken niet slecht gedaan, zo zeggen de commentatoren. Het paleis communiceert snel, via Twitter, en geeft De Wever alle ruimte om zijn opdracht te vervolmaken. De koning die België bijeen moet houden werkt prima samen met de nationalist die België verder wil opsplitsen. Op politiek vlak verloopt het vlot voor Filip, maar binnen zijn familie gaat het er minder goed aan toe. Zijn vader, ex-koning Albert II, gaf een openhartig interview over zijn leven aan de commerciële zenders VTM en RTL zonder hem daarover op de hoogte te stellen. De verhoudingen binnen de Belgische koninklijke familie zijn al langer slecht, maar zouden volgens kenners nu nog meer onder druk staan. Desondanks vierden alle royals de tachtigste verjaardag van hun pater familias afgelopen donderdag in het Brusselse museum BELvu alsof er niets aan de hand was. Het eerste deel van het interview, dat maandagavond werd uitgezonden, was een mooi gesprek dat zeker de moeite waard is om te bekijken: