‘Eerst prioriteiten Europese Commissie op orde, dan topbanen vergeven’

10-06-2014 11:45

De Europese Unie moet het eerst eens worden over de prioriteiten voor de nieuwe Europese Commissie voordat de topbanen in Brussel worden verdeeld. Dat was de gezamenlijke boodschap van de leiders van Zweden, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland dinsdag.

Op uitnodiging van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt hadden minister-president Mark Rutte, premier David Cameron en bondskanselier Angela Merkel in het Zweedse Harpsund overleg.

Na afloop onderstreepten alle leiders dat het noodzakelijk is dat de Europese Unie moet hervormen. Zij willen onder meer dat gesproken wordt over het aanpassen van de Europese meerjarenbegroting. Daarnaast moet de interne Europese markt worden versterkt.

De Duitse bondskanselier Merkel sprak opnieuw haar steun uit voor haar politieke geestverwant, de Luxemburger Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De christendemocraat Juncker is de kandidaat van het Europees Parlement voor deze topjob.

Merkel wees er echter ook op dat het aan de leiders van de lidstaten is om een voorstel te doen over de nieuwe commissievoorzitter en dat dat geen zaak is van dreigementen. Met dat laatste reageerde ze op geruchten dat Cameron gedreigd zou hebben de EU te verlaten als Juncker de Europese Commissie gaat leiden.

Cameron zelf en premier Rutte hielden zich op de vlakte over de ,,poppetjes”. Rutte zei dat eerst de inhoud aan bod moet komen. De EU moet zorgen voor economische groei en banen en voor zaken als een gezamenlijk energiebeleid. Brussel moet aan de lidstaten overlaten wat die zelf kunnen doen. Rutte wil ,,een nieuw soort Europa” zien.

Cameron wees erop dat de uitslag van de Europese verkiezingen, waarbij anti-EU-partijen goed scoorden, aantoont dat de EU moet veranderen.

(ANP)