Interview

Hugo Borst: ‘Van Gaal maakt een knieval naar het resultaat’

10-06-2014 13:00

In de aanloop naar het WK Voetbal zal ThePostOnline vooruitblikken met enkele bekende namen uit de voetbalwereld. Vandaag Hugo Borst, schrijver en Spartaan in hart en nieren.

Wat zijn uw verwachtingen van het Nederlands Elftal?
“We hebben geen bijster getalenteerde groep, een hoop jonge spelers en drie echt ervaren jongens. Van Gaal is wel een coach die het verschil kan maken. Ik verwacht niet dat we verder komen dan de kwartfinale, en dan moeten we wel Brazilië ontlopen. Tegen dat land hebben we nog geen één procent kans. We worden hoe dan ook geen wereldkampioen.”

Wanneer is het toernooi voor Oranje geslaagd?
“Dan praten we over mijn persoonlijke norm, ik wil dat we voetballend iets bijzonders laten zien. En dan niet incidenteel, maar structureel. Aangezien we toch geen wereldkampioen worden kunnen we maar beter sterven in schoonheid.”

Zijn er spelers die u mist in de selectie van Van Gaal?
“Ik had Van Aanholt meegenomen, hij kan iemand uitspelen. Ik mis ook spellers die een mannetje kunnen uitspelen en daarom had ik Boëtius of Promes geselecteerd. Kuyt had wat mij betreft thuis kunnen blijven. Hij en Huntelaar zij two of a kind, een van die twee zal erin komen als er wat geforceerd moet worden en de ander zit het hele toernooi op de bank. Maar los van dit vind ik het wel een degelijke selectie, we hebben niet veel meer.”

Van Gaal speelde tegen Ghana vermoedelijk in zijn beoogde basiselftal. Zou u net zo spelen?
“Ik ben geen fan van dit nieuwe systeem. Van Gaal maakt een knieval naar het resultaat, aangezien dit zijn enige WK is en hij wil presteren. Dat is opvallend, omdat Van Gaal normaal gesproken niet uitblinkt in het sluiten van compromissen. We spelen met drie creatieve spelers en zeven tegenhouders. Ik had voor een 4-3-3-formatie gekozen.”

Wie denkt u dat wereldkampioen gaat worden?
“Brazilië heeft een enorm thuisvoordeel. Ik heb ze zien spelen tijdens de Confederation Cup en was onder de indruk. Ze speelden met veel energie, goed voetbal en een hoog tempo. Ik ben niet vreselijk onder de indruk van de aanval, daar speelt toch geen Ronaldo, Romario of Pelé. De linies daarachter maken dat overigens wel goed, ze hebben veel scorend vermogen.”

Wie wordt de beste speler van het toernooi?
“Ik hoop op Eden Hazard van de Belgen. Anders wordt het Neymar, als hij het op de heupen krijgt. Hij speelt ook sowieso mee tot de finale. Messi was de laatste maanden erg zwak en pover, maar misschien heeft hij zich gespaard en komt hij straks los.”

Welk talent moeten we in de gaten houden?
“Is Hazard geen talent meer? Tja, dat zijn vaak verrassingen, spelers die we niet kennen en dus kan ik ze nu ook niet noemen. Dat klinkt lekker Cruijffiaans, hè?”

Welk land gaat ons verrassen?
“België heeft een goede ploeg. Ze hebben honger naar een groot toernooi, maar zijn individueel allemaal ervaren. Ze zullen geen wereldkampioen worden, maar de halve finale zie ik ze wel bereiken. En dan zullen ze onderweg dus toch een groot voetballand moeten verslaan, ik acht ze daartoe in staat.”

De eerdere interview in deze serie leest u hier. Morgen in deze serie: Andries Jonker.