Proces bemanning Sewol begonnen

10-06-2014 09:05

In de rechtbank van Gwanju is dinsdag het proces begonnen tegen 15 bemanningsleden van de Koreaanse ferry Sewol. Het schip zonk in april waardoor meer dan 300 mensen, voornamelijk scholieren, omkwamen. De aanklachten tegen het personeel variƫren van nalatigheid tot moord.

De kapitein en drie hoge bemanningsleden is moord ten laste gelegd. Zij riskeren de doodstraf. Twee anderen worden ervan beschuldigd te zijn gevlucht en het schip vroegtijdig te hebben verlaten, een misdrijf waar maximaal levenslang op staat. Negen anderen is nalatigheid ten laste gelegd.

Boze nabestaanden vulden de rechtszaal dinsdag. Een van hen hield een bord omhoog met daarop de tekst ,,jullie zijn niet menselijk, jullie zijn lager dan beesten”. Een kleine schermutseling ontstond toen bewakers het bord wilden afpakken. Veel bemanningsleden verlieten het rampschip snel toen het was omgeslagen terwijl ze passagiers vertelden op hun plek te blijven en verdere instructies af te wachten. De vlucht is op videobeelden te zien.

De reder van de Sewol vroeg vorige week tevergeefs asiel aan bij een buitenlandse ambassade in Seoul. Hij is onderwerp van justitieel onderzoek en kreeg daarom nul op het rekest.

(ANP)