Buitenland

Al-Sisi: ‘Seksueel geweld vervreemd van Egyptische cultuur’

11-06-2014 15:30

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gisteren de namen en foto’s van zes verdachten van seksueel geweld op het Tahrirplein afgelopen zondagnacht verspreid. Maandag werd al naar buiten gebracht dat zeven mannen tussen de 15 en 49 jaar oud zijn opgepakt voor de aanranding van minstens negen vrouwen. Er werden via sociale media beelden verspreid van seksueel geweld en fysieke mishandeling van vrouwen tijdens de inauguratie van de nieuwe president al-Sisi op het Tahrirplein, waar seksueel geweld aan de orde van de dag is. Gisteren liet al-Sisi zich via zijn woordvoerder voor het eerste expliciet uit over de aanrandingen en verkrachtingen op het plein: “Seksueel geweld is onacceptabel en is een vervreemd iets van de beste principes van de Egyptische cultuur.”

Beeldmateriaal

Seksueel geweld is een groot probleem in de huidige Egyptische maatschappij. Er vielen vooral slachtoffers op het Tahrirplein, het centrum van de Egyptische revolutie in Cairo. Nu voormalig legerleider Abdel Fattah Al-Sisi tot president is gekozen, is er enigszins hoop dat de stabiliteit terugkeert in het land. Onderstaande video van een vrouw die bebloed en met ontbloot onderlichaam weggevoerd wordt door een politieman op het plein na een vermeende groepsverkrachting, ging sociale media over en zal tevens gebruikt worden als bewijsmateriaal in de zaak.

Waarschuwing: dit filmpje bevat materiaal dat als schokkend zou kunnen worden ervaren.
https://www.youtube.com/watch?v=iLMDN7-UEfY

Op Twitter ontstond vooral ophef over een nieuwsuitzending van televisiezender Tahrir. Nieuwslezeres Maha Bahnassy onderbreekt de verslaggever op het plein die vertelt over het massale seksuele geweld lachend met de woorden: “They are just happy.
Bahnassy heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

https://www.youtube.com/watch?v=wnONVq99_DA

Activiste Habeeba Khattab vertelt op Twitter over een 24-jarige vrouw die verkracht werd op het plein:

“Haar conditie is: verlies van maagdelijkheid, ernstige bloedingen, gescheurde baarmoeder, wonden in borst en buik. Bloedstolsels over het hele lichaam. Haar baarmoeder wordt waarschijnlijk verwijderd. Daarnaast lijdt ze psychisch gezien aan toevallen en flauwvallen.”

Sisi’s waarden

Al-Sisi’s woordvoerder spreekt in een statement dat verspreid werd onder journalisten, lof uit jegens de politieofficier die de vrouw in bovenstaande video uit de menigte redde. “Deze politieofficier deed zijn plicht en zijn actie is een voorbeeld voor anderen.” Hij voegt toe: “De president roept burgers op om deel te nemen aan het her-installeren van de ethische waarden van de Egyptische maatschappij. Elke familie draagt de verantwoordelijkheid om haar kinderen morele principes en gedrag in te boezemen. Deze inzet zou parallel moeten lopen met de inzet van de staat om de rechtspraak te hanteren.”

In april 2011 pleitte al-Sisi als legerleider voor verplichte maagdelijkheidstesten, aangezien ‘alleen maagden slachtoffer zijn van verkrachting’. Toch sprak hij zich tijdens zijn presidentiële campagne regelmatig uit over het respect dat hij had voor ‘de Egyptische vrouw’. Zijn reactie op dit incident zou meer duidelijkheid kunnen scheppen over de koers die al-Sisi wil gaan varen omtrent vrouwenrechten in het land.

Aanpak

Hoeveel vrouwen er precies slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld is nog niet precies bekend. Volgens het forensisch onderzoek zijn zeven vrouwen slachtoffer geworden van ‘aanranding van eer’ in plaats van verkrachting, zo meldt Daily News Egypt. Momenteel zitten naar verluidt zes mannen nog vast totdat het onderzoek is afgerond. Al-Sisi heeft in elk geval al in één opzicht anders gehandeld dan zijn voorgangers, namelijk door de namen en foto’s van de verdachten te verspreiden. Vroeger werd de onveilige situatie voor vrouwen vooral stilgehouden door de overheid.

Inmiddels heeft al-Sisi het slachtoffer van bovenstaande video bezocht in het ziekenhuis, zo blijkt uit een fragment van de Egyptische staatstelevisie. Hij zegt daarin:

“Ik bied mijn excuses aan, aan elke Egyptische vrouw. Ik ga niet de minister van Binnenlandse Zaken of Justitie bellen. Ik ga elke soldaat in Egypte bellen. Of ze nu bij de politie horen of bij het leger… Waar ze ook zijn in het land. Ik praat nu tegen de soldaten. Ik praat tegen alle jonge officieren. En ik vertel je dat dit nooit meer zal gebeuren in Egypte. Ik spreek ook tegen de media: we hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” (Vertaling door Mohamed Khairat/EgyptianStreets.com.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=SScaA8L15E4