Assad op lijst oorlogsmisdadigers ICC

11-06-2014 08:10

De Syrische president Bashar al-Assad staat bovenaan een lijst met mensen die verantwoordelijk zouden zijn voor oorlogsmisdaden in Syrië. De lijst met verdachten en aanklachten is opgesteld door experts en overhandigd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in de hoop dat de verdachten ooit kunnen worden vervolgd.

Dat heeft David Crane, voormalig hoofdaanklager van het VN-tribunaal voor Sierra Leone, tegen persbureau Reuters gezegd. Behalve Assad en andere Syrische politici en militairen staan ook leden van de extremistische rebellengroepen al-Nusra Front en de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) op de lijst.

De lijst van de experts staat los van de verdachten van oorlogsmisdaden die VN-onderzoekers hebben aangedragen. Het is niet bekend wie er op hun lijsten staat.

Crane is één van de drie internationale topjuristen die duizenden foto’s heeft onderzocht van gedode Syrische gevangenen die door een overloper met de codenaam Caesar het land uit waren gesmokkeld. De foto’s kwamen in januari in de openbaarheid en veroorzaakten een schokgolf. De doden vertoonden sporen van marteling, moord en uithongering die als bewijs voor misdaden tegen de menselijkheid zouden kunnen dienen, zeiden de juristen.

Crane begon in 2011 een project om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Syrië te documenteren, begaan door alle partijen in de oorlog. “Het heeft nu 1400 pagina’s geloofwaardige beschuldigingen, met de datum, plaats en de eenheid die de misdaad heeft begaan”, aldus Crane.

Of het tot vervolging kan komen door het ICC in Den Haag is nog maar de vraag. Vorige maand nog blokkeerden Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad een onderzoek naar oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof. Syrië is niet aangesloten bij het hof in Den Haag. Daarom kan zo’n onderzoek alleen als de VN-Veiligheidsraad daartoe opdracht geeft.

(ANP)