Weten & Tech

Bètafaculteit Rijksuniversiteit Groningen moet toch naar Gmail

11-06-2014 18:20

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) aan de Rijksuniversiteit Groningen moet toch overstappen op Gmail. Dat heeft het universiteitsbestuur kenbaar gemaakt. De faculteit had bezwaar aangetekend tegen het gebruik van Google Apps, waaronder Gmail, vanwege veiligheidsoverwegingen. Het bestuur is echter van mening dat het qua problemen “zo’n vaart niet zal lopen”, zo meldt NU.nl op basis van berichten over de uitspraak.

Privacybezwaren

Een aantal onderzoeksgroepen aan de Rijksuniversiteit (RuG) schakelde liever niet over naar de diensten van Google, maar het bestuur gaat dus niet mee in hun bezwaren. Op haar website wijst de universiteit zelf op een aantal veelgehoorde bezwaren over Google Apps, en gaat ze in op de zogenaamde ‘Pariot Act’.

The Patriot Act allows for the US Government to access personal information that is held or accessible by anyone within the United States by two different methods.

Faculteit FWN was bezorgd dat samenwerkingen met grote partijen als IBM en en DSM op de tocht zouden komen te staan omdat die zich zorgen zullen gaan maken over bedrijfsspionage. Juist dergelijke organisaties zijn huiverig voor het gebruik van clouddiensten als deze vanwege spionagerisico’s en de juridische implicaties bij eventuele lekken.

Al elf Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn voor hun studenten de afgelopen paar jaar overgegaan op de mailservice van het Amerikaanse bedrijf, zo werd eerder al bekend.