TPO Talk

Een historische vlucht op biobrandstof naar de Antillen

11-06-2014 12:00

In 2010 zijn de eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba als ‘bijzondere gemeenten’ bij Nederland gekomen. En bijzonder zijn ze zeker. Met een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer heeft Nederland er een grote hoeveelheid tropische natuur en ongekende biodiversiteit bij gekregen. In onze Nederlandse natuur zwemmen nu diverse soorten zeeschildpadden, zeezoogdieren en haaien. Bovendien behoren de koraalriffen van de Sababank tot de meest intacte riffen van het Caribisch gebied. Daar moeten we natuurlijk extra voorzichtig mee zijn.

Vorige maand keek ik vanuit de lucht met een glimlach naar dit paradijs. Het vliegtuig zette de landing in tijdens onze eerste vlucht naar Aruba en Bonaire op biobrandstof. Ik was aan boord van de eerste van een reeks vluchten die we het komende half jaar zullen uitvoeren. Dit markeert een belangrijk moment in het gebruik van duurzame biobrandstoffen als dé toekomst van de luchtvaart. Daar ben ik trots op, omdat het belangrijk is om klimaatverandering tegen te gaan en onze prachtige natuur te beschermen. Eerder schreef ik dat het gebruik van biobrandstof op dit moment de meest effectieve manier is om het milieu te ontlasten. Want we willen ook in de toekomst onze passagiers naar hun bestemmingen kunnen brengen.

2020

De vluchten op duurzame biobrandstof vormen de sleutel in het realiseren van onze doelstelling om de relatieve CO2-uitstoot door vluchten met 20 procent te verlagen in 2020. En dit is niet het enige wat we doen om deze doelstelling te bereiken. We investeren ook in nieuwe toestellen die minder brandstof verbruiken en daarmee minder CO2 uitstoten. Ook door onze procedures efficiënter te maken zowel in de lucht als op de grond. Zo zorgen we voor optimale routes en kortere wachttijden voor onze toestellen. En aangezien in de lucht iedere kilo telt, hebben we ook lichtgewicht alternatieven gevonden voor materialen als dekens, trolleys, servies en vrachtpallets en recent ook vrachtnetten.

Schakel

Daarom vertellen we met gepaste trots aan onze reizigers dat ze op een bijzondere vlucht naar Aruba en Bonaire zitten. Een reis die voor ons net is begonnen en een belangrijke schakel vormt in de duurzame ontwikkeling van de toerisme sector. Vooral Bonaire als bestemming met haar prachtige zeereservaat laat zien hoe belangrijk dit is. Hier wordt met hulp van het Wereld Natuur Fonds al jarenlang gestreefd naar een gezond evenwicht tussen het toerisme en behoud van ecosystemen. En ook Aruba heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Onder de noemer ‘Green Aruba’ streeft het eiland ernaar in 2020 CO2-neutraal te zijn. En daar past deze belangrijke stap in de verduurzaming van de luchtvaartsector heel goed bij.

Inka Pieter is Directeur Corporate Social Responsibility KLM