Half miljoen burgers Mosul gevlucht

11-06-2014 10:32

Zeker 500.000 mensen in de Noord-Iraakse stad Mosul, waar extremistische moslims van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) de macht hebben overgenomen, zijn de afgelopen dagen uit hun huis gevlucht. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie woensdag bekendgemaakt. De meesten zouden zijn gevlucht naar Koerdistan, waar vluchtelingenkampen zijn ingericht.

Veel mensen vluchtten voor de gevechten die afgelopen zaterdag uitbraken tussen regeringsmilitairen en de extremisten. Maandagavond verlieten de militairen de stad en lieten Mosul over aan de ISIL-strijders. De vluchtelingen zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast en kunnen geen kant op.

Het geweld heeft veel mensenlevens geƫist en de situatie verslechtert per dag, aldus de IOM. Ziekenhuizen in de stad zijn onbereikbaar. Westelijke delen van de stad zitten zonder drinkwater, mensen hebben steeds minder voedsel. De elektriciteit is in veel delen van de stad afgesneden. Anderen delen hebben hooguit een paar uur stroom per dag.