Binnenland

Bureau Discriminatiezaken dient klacht in tegen ExPornStar vanwege ‘Girl Ticket’

11-06-2014 16:06

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK) gaat een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens, tegen evenementenorganisatie ExPornStar. Reden: ExPornStar hanteert bij sommige feesten een ‘Girl Ticket’, wat betekent dat twee vrouwen voor de prijs van één naar binnen mogen. Mannen betalen het volle pond. Ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, vindt het bureau.

Klacht mannelijke bezoeker

In een reactie tegenover ThePostOnline zegt woordvoerder Frederique Janss van BDK dat het bureau in actie is gekomen na een klacht van een mannelijke bezoeker. “Ik heb twee keer gemaild met ExPornStar en hen aangegeven dat dit niet kan. Ze hebben gereageerd, maar wij zijn het oneens met hun redevoering. Wanneer zij hun beleid niet bijstellen, zullen wij inderdaad een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Er liggen meerdere uitspraken bij de commissie gelijke behandeling die in ons voordeel pleiten.”

Persverklaring ExPornStar

In een persverklaring laat ExPornStar weten dat de ‘Girl Ticket’ is bedoeld om bezoekers “op een veilige manier uit hun dak te laten gaan”. Daarnaast schrijft Yigal Fortuin namens de organisatie:

“Wij verwelkomen altijd iedereen ongeacht afkomst, religie en geslacht. ExPornStar staat daar juist bekend om en niemand is gebaat bij een onevenredige man-vrouw verhouding. Mannen veroorzaken in het uitgaansleven over het algemeen de meeste onregelmatigheden en daar speelt ExPornStar op in. Voor de “Bikini Poolparty” van komende zondag 15 juni bij Beachclub Vroeger is de “Girl Ticket” wederom in de voorverkoop gegaan, waardoor wij verwachten opnieuw een geweldige sfeer te kunnen creëren. Ons beschuldigen van discriminatie gaat daarom wel erg ver en wij zijn dus niet van plan gehoor te geven aan de oproep van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland”

Advocaat ExPornStar

Allon Kijl, advocaat van de organisatie, heeft vertrouwen in een goede uitkomst.

“Wat ExPornstar doet is weliswaar naar de letter van de wet onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Er geldt hier echter een grote maar: zij doet niets verkeerds daarmee. Het bureau maakt van een mug een olifant, wat mij betreft. En ook al zijn muggen en olifanten beiden levende wezens, je kunt mannen en vrouwen niet over een kam scheren.”

“In het uitgaansleven is het volstrekt normaal en geaccepteerd om vrouwen een bevoorrechte positie te geven. Als organisatie streef je namelijk naar een gelijke verhouding tussen de beide seksen. Maar om mannen te trekken heb je vrouwen nodig en vice versa. Het werkt alleen wel zo in het uitgaansleven dat je je eerst op de vrouwen moet richten en daarna op de mannen. De aanwezigheid van teveel mannen op een feest zorgt voor onrust en indien deze balans verstoord is op een evenement, dan leidt dit in veel gevallen tot meer agressiviteit. Door op deze wijze hierop in te spelen komt het de veiligheid van het feest en niet in de laatste plaats ook de algemene sfeer ten goede. De laatste editie van ExPornStar was daar een goed voorbeeld van.”

“Als het bureau hier aangifte van wil doen, dan wens ik haar veel succes. En als hier een vervolging op volgt door justitie, dan sta ik ExPornStar graag bij, al was het alleen maar om aan te tonen dat de samenleving deze vorm van “discriminatie” juist zou moeten omarmen.”