Al-Qaeda wil geen vrouwelijke jihadisten meer

12-06-2014 11:53

Opstandelingen van het al-Nusra Front in Syrië, dat gelieerd is aan al-Qaeda, moeten ophouden vrouwelijke jihadstrijders naar Syrië te halen. Dat eist een van de kopstukken van al-Qaeda. De vrouwen kunnen er het slachtoffer worden van verkrachting en moord door het Syrische leger, maar ook door opstandelingen die de vrouwen het land in smokkelen.

Al-Qaeda kopstuk Abu Muhammad al-Maqdisi, spiritueel leider van de terreurbeweging, heeft al-Nusra opgedragen te stoppen met de smokkel. In een boodschap via een afgesloten fundamentalistisch forum geeft hij de leider van het al-Nusra Front opdracht een decreet uit te vaardigen waarin dergelijke praktijken worden verboden.

“We hebben de moedjahedien in het verleden al een keer eerder opgeroepen om vrouwen niet te dwingen de grens over te steken zodat ze niet in handen vallen van het tirannieke leger, en veel van onze broeders hebben daar gehoor aan gegeven, maar een klein deel niet. We hebben gevallen ontdekt van verkrachting en moord door het Syrische leger en door de smokkelaars. Daarom vragen we u een decreet uit te vaardigen waarin de smokkel van vrouwen absoluut wordt verboden”, schreef al-Maqdisi volgens de newssite Vocativ.

Volgens schattingen van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten strijden er aan de kant van opstandelingen zo’n 5000 vrouwen mee tegen het regime van president Assad. Een aantal van hen komt uit Europa, onder meer ook uit Nederland. Veel Europese jihadstrijders, onder wie ook vrouwen, die naar Syrië trokken, hebben zich evenwel aangesloten bij de nog veel radicalere Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). De terreurbeweging die momenteel in Irak aan een grote opmars bezig is, wordt door al-Qaeda als afvallige beweging bestempeld.

(ANP)