Luchtmobiel officieel aan Duitsers gegeven

12-06-2014 13:46

De Luchtmobiele Brigade is sinds donderdag onderdeel van een Duitse legereenheid. De 2100 militairen van de elite-gevechtseenheid van de landmacht horen voortaan bij de Division Schnelle Kräfte (DSK), die wordt geleid door een Duitse commandant.

De commandanten van de Nederlandse en Duitse landmacht ondertekenden in het museum van de kazerne in Schaarsbergen een overeenkomst die de integratie van de Luchtmobiele Brigade in de DSK regelt. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een operationele legereenheid van Nederland opgaat in een Duitse divisie.

Die stap is mede ingegeven door bezuinigingen. Maar volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is de vergaande samenwerking tussen de twee NAVO-landen vooral bedoeld om “de slagkracht te vergroten en ons militaire handelingsvermogen te versterken”. Het is geen startsein van de komst van een Europees leger, benadrukte ze.

De Nederlanders en Duitsers worden de komende jaren samen opgeleid en getraind, zodat ze op een gegeven moment gezamenlijk kunnen worden ingezet. Dat laatste gebeurt alleen als beide landen daarmee akkoord zijn. Nederland blijft verantwoordelijk voor het materieel en personeel van de Luchtmobiele Brigade en mag de Nederlandse bataljons ook altijd blijven inzetten voor een Nederlandse operatie. De Nederlanders blijven ook gelegerd in Schaarsbergen en Assen.

Hennis en haar Duitse collega Ursula von der Leyen woonden de ondertekening in Schaarsbergen bij. Ze vliegen in een helikopter door naar de Duitse stad Stadtallendorf, waar het hoofdkwartier van de DSK is gevestigd. In een stadion volgt een militaire ceremonie om de samensmelting van de legeronderdelen te markeren.

(ANP)