Radboud Universiteit betuttelt studenten tot het graf

13-06-2014 14:54

De Radboud Universiteit lijkt openlijk toe te geven: onze opleidingen Taal en Religiewetenschappen bieden zeer weinig kansen op de arbeidsmarkt.

Tenminste, dat zou je kunnen concluderen uit het volgende: derdejaars aan de Faculteit der Letteren en aan de Faculteit voor Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR) moeten sinds dit jaar VERPLICHT deelnemen aan oefeningen zoals netwerken, sollicitatiebrieven schrijven en creatief knutselen met posters.

Waarom? Nou, misschien ligt het aan het soort mensen dat op deze studies afkomt; de gemiddelde student Chinese Taal & Cultuur behoort met z’n stoffige boekenwurmvoorkomen niet tot de meest representatieve soort.

De studenten Islam en Arabisch circuleren al enige tijd in de registers van de AIVD, waardoor iedere kans op een baantje hen al bij voorbaat ontnomen is. Hoewel met je vuistlange baard en in jellaba op een gesprek verschijnen bij je potentiële nieuwe werkgever sowieso nooit aan te raden is.

Dus de RU vond het daarom een goed idee haar studenten murw te betuttelen om hen zo goed voorbereid de echte wereld binnen te laten stappen, want in de echte wereld wordt ook altijd alles voor je geregeld.

We kwooten even uit het Algemeen Nijmeegs Studentenblad: ‘Uit studentenenquêtes van de afgelopen jaren bleek dat studenten niet weten waar ze loopbaaninformatie kunnen vinden, ondanks dat er al organisaties bestaan die deze kennis aanbieden.’

Sorry, wat? ‘Loopbaaninformatie’? Als in: ‘ik studeer nu Spaans maar heb nog geen idee wat ik er straks mee kan?’ Hoe stupide ben je dan? En als je die informatie niet zelfstandig kunt opzoeken maar het liever voorgekauwd krijgt, wat zegt dat dan over jou? En moet je kostbare studiepunten, die je had kunnen gebruiken ten behoeve van de studie, zomaar inwisselen voor dit soort ongein, omdat sommige studenten kennelijk lui, niet representatief en een tikkie apatisch zijn?

Allemaal vragen…

Ach ja, initiatief tonen is voor de dommen, niet? Als het zo moet, dan verdienen ze die betutteling ook van harte.