Ruim 20.000 olifanten gedood door stropers in 2013

13-06-2014 10:56

Stropers hebben afgelopen jaar in Afrika opnieuw genadeloos toegeslagen. Meer dan 20.000 olifanten werden gedood voor hun ivoren slagtanden. Hoewel het aantal gedode dieren afvlakt, blijft de stroperij alarmerend hoog, waarschuwde natuurbeschermingsorganisatie CITES vrijdag bij de publicatie van de cijfers. De sterftecijfers liggen veel hoger dan het aantal geboorten.

De organisatie ziet ook enkele voorzichtig positieve ontwikkelingen. “Door de collectieve inzet van velen zien we wat bemoedigende signalen, maar de ervaring leert dat trends in het stropen dramatisch snel kunnen veranderen, zeker als de internationale georganiseerde misdaad erbij betrokken is”, aldus secretaris-generaal John Scanlon van CITES. “We zien betere wetshandhaving en pogingen in meerdere landen om de vraag naar beneden te krijgen, en ook meer politieke en publieke aandacht voor de crisis en het werk van CITES”.

De olifantenpopulatie in zuidelijk Afrika blijft de grootste met bijna 55 procent van het totale aantal olifanten in Afrika. Oost-Afrika volgt met 28 procent, en centraal Afrika met 16 procent.

(ANP)