Bomen met nesten roofvogels omgezaagd

16-06-2014 11:07

Onbekenden hebben de afgelopen tijd in de provincie Friesland rond Sneek en Sondel minstens vijf bomen omgezaagd waarin nesten van roofvogels zaten. Het gaat waarschijnlijk om buizerds. De bomen moeten in de avond- of nachturen zijn geveld, vermoedt de politie.

Het is niet voor het eerst dat roofvogels en hun nesten in Friesland doelwit zijn. Ook voorgaande jaren kwamen tientallen meldingen van ‘roofvogelvervolging’ binnen bij de politie. De nesten werden met stokken kapot geprikt, beschoten en ook stierven veel roofvogels door het eten van vergiftigd aas. Vaak gaat het om buizerds, kiekendieven, torenvalken en haviken.

2011 was het dieptepunt, met ruim 100 meldingen. Natuurbeschermingsorganisaties zeiden toen dat het werkelijke cijfer hoogstwaarschijnlijk veel hoger lag, omdat lang niet alle vernielde nesten worden gevonden en de kans gedode vogels aan te treffen erg klein is. Volgens de Friese Milieu Federatie moeten de daders worden gezocht onder boeren en ,,in kringen die zeggen weidevogels te willen beschermen”.

De broed- en rustplaatsen van roofvogels zijn beschermd, het omzagen van bomen met nesten is dan ook verboden.

De politie plaatste op haar website een oproep aan getuigen om zich te melden.

(ANP)