Rutte met handelsdelegatie in Vietnam

16-06-2014 08:35

Premier Mark Rutte brengt maandag en dinsdag een officieel bezoek aan Vietnam. Hij is er samen met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en een handelsdelegatie van 22 Nederlandse bedrijven.

Zij willen met hun bezoek de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Vietnam verder versterken. Dinsdag is er een bijeenkomst met bestuurders van 17 Nederlandse en een aantal Vietnamese bedrijven onder leiding van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Nederland is van alle lidstaten van de Europese Unie de grootste investeerder in Vietnam en de derde handelspartner. De laatste 10 jaar is de handel tussen Nederland en Vietnam bijna vertienvoudigd naar 3,6 miljard dollar. Het Nederlandse bedrijfsleven ziet grote kansen om in Vietnam geld te verdienen, met name op het gebied van water, scheepsbouw, landbouw, energie en logistiek.

Vorig jaar december was minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) nog op bezoek in Vietnam. Zij bood daar de Vietnamese regering een Nederlands deltaplan aan voor een duurzame en veilige ontwikkeling van de Mekong Delta. Rutte en Dijksma praten daar dinsdag over met de Vietnamese vicepremier.

(ANP)