Buitenland

Vlaamse Schouwburg Brussel woest op ‘racistische’ krant De Morgen

16-06-2014 17:08

Update: reactie van de ‘racistische’ columnist in kwestie.

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel wil na tien jaar niet langer samenwerken met de Vlaamse krant De Morgen (De Persgroep). Dit omdat er ‘racistische’ columns en een ‘racistische’ cartoon in deze krant werd afgedrukt. Dit meldt DeWereldMorgen

In De Morgen verscheen onlangs een column van sportjournalist Hans Vandeweghe waarin het over Afrikaanse voetballers ging.

Vandeweghe schreef onder andere:

“Afrikanen kunnen zich niet langer dan zes weken op één doel concentreren. Dat is een empirische en statistische vaststelling. Als ze twee wedstrijden hebben gewonnen, zwermen de makelaars het hotel binnen, gevolgd door de groupies, gaat de druk van de ketel en weet de meegereisde tovenaar niet meer van welk hout pijlen te maken.”

De courant ontving daarop veel boze reacties maar ook de KVS was boos en gekwetst. Zij vroegen bij de courant om een reactie maar kregen te horen dat de column moest worden gelezen “in een voetbalcontext”.

Dat was onvoldoende voor de KVS. Zeker omdat er eerder ook al een ‘racistische’ en ‘kwetsende’ cartoon over Barrak Obama in De Morgen was afgedrukt. En iedereen weet zo langzamerhand wel hoe gevaarlijk en intens kwetsend cartoons kunnen zijn.

De KVS wil nu niet langer samenwerken met deze courant. Dit omdat de KVS in Brussel ook veel contact heeft met Afrikaanse kunstenaars en intellectuelen.

Op de website van de KVS staat onder andere:

“Ten aanzien van deze KVS-ploeg valt dan ook een structurele samenwerking niet langer te verdedigen met een krant waarin mensen in beeld of woord worden beschimpt, enkel en alleen omdat ze een andere huidskleur hebben. […] we zijn het grotere spoor van de krant bijster en wat eens een helder en progressief project was, staat onder druk van te veel uitschuivers die onverklaarbaar alle controlemechanismen passeren. Van de intrieste Obama-cartoon tot de ongefundeerde berichtgeving over Marokkaanse en Turkse vrouwen, van het recente stuk over de honger in de wereld tot de sportcolumns van Vandeweghe: begrijpe wie begrijpe kan.”

En dat is nog niet alles. Want de KSV, die zich vol trots een onderdeel van “de gesubsidieerde sector” noemt, is bereid de strijd aan te gaan tegen al dat ‘racisme’:

“Al die incidenten samen creëren een klimaat waarin klein en groot racisme maatschappelijk steeds aanvaardbaarder worden. Er is een nieuwe beweging nodig die van de afgezaagde sneer ‘Politiek Correct’ een geuzennaam maakt en die onder meer de strijd tegen het opkomende racisme compromisloos aangaat”.

Het is onbekend of de KVS al een alliantie met Joop.nl heeft gesloten.