Asscher sluit meer bezuinigingen niet uit

17-06-2014 14:54

Het verder snijden in de overheidsuitgaven, om zo geld vrij te maken voor lagere belastingen op arbeid, is voor het kabinet niet taboe. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer. Hij waarschuwde wel dat de grenzen om te bezuinigen in zorg en sociale zekerheid vrijwel bereikt zijn.

Asscher werd in het vragenuurtje aan de tand gevoeld door D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Die is geschrokken van recente Europese cijfers dat 57,5 procent van alle belastinginkomsten in Nederland bestaat uit lasten op arbeid. Koolmees vindt dat zorgelijk, omdat hoge lasten op arbeid banen kosten.

Koolmees verweet het kabinet dat het te lang wacht met duidelijkheid scheppen over een belastinghervorming. Een reactie op een rapport van adviescommissie daarover is verschoven tot na de zomer, nadat ze eerder ook al eens werd uitgesteld.

Volgens Koolmees komt de vertraging doordat de regeringspartijen VVD en PvdA ruziemaken over het onderwerp. Afgelopen zaterdag haalde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra nog in bedekte termen uit naar de PvdA, die de lagere lasten op arbeid alleen zou willen betalen door vermogens zwaarder te belasten.

Koolmees toonde zich verheugd dat PvdA-minister Asscher nu beide mogelijkheden openhoudt. Asscher wees er overigens op dat hij als “dienaar van de Kroon” sprak en niet als partijpoliticus.

(ANP)