Nederlander Irak in veiligheid

17-06-2014 06:20

Een Nederlander die in Irak in de problemen was gekomen, is zondag in veiligheid gebracht. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Hij is overgebracht naar de stad Erbil in het noorden van Irak.

De Nederlander maakt deel uit van een groep van 50 technici van het Duitse bedrijf Siemens die in de Iraakse stad Baiji werkten aan een elektriciteitscentrale. De stad is vorige week door moslimextremisten ingenomen. Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel is de groep met helikopters van het Iraakse leger en een door Siemens gecharterd vliegtuig in veiligheid gebracht. Een deel van de groep is naar Bagdad gebracht. Het andere deel naar het noordelijke Erbil.

Baiji ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van Bagdad. De technici hebben zich zolang schuilgehouden op het terrein van de centrale. Het crisisteam van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is afgelopen weekend in gesprek gegaan met de veiligheidsafdeling van Siemens om een oplossing te bedenken. Onder de technici bevinden zich acht Duitsers. Duitse media werd gevraagd niet over het crisisoverleg te publiceren, omdat dat de levens van de technici in gevaar kon brengen.

(ANP)