Buitenland

Noorwegen reageert geschokt na aanslag op imam

17-06-2014 13:29

Een aanslag op de imam van de grootste moskee in Noorwegen heeft tot geschokte reacties geleid in het Scandinavische land. Een nog onbekende persoon stak maandagavond imam Nehmat Ali Shah neer. De geestelijke raakte levensgevaarlijk gewond en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is na een spoedoperatie stabiel, meldden Noorse media dinsdag. 

De steekpartij had plaats rond elf uur ‘s avonds. De 57-jarige imam wandelde van de moskee terug naar huis toen een gemaskerde man hem aanviel. Over het motief van de aanval is nog niets bekend. De politie ondervraagt getuigen en bestudeert beelden van bewakingscamera’s.

De politie sluit niet uit dat het gaat om een haatmisdrijf. De aanslag zou echter ook ingegeven kunnen zijn door ruzie binnen de moskee.

Onderzoek heeft tot nog toe geen aanknopingspunten opgeleverd die in een van beide richtingen wijzen, maakte de politie dinsdag bekend. De autoriteiten houden nadrukkelijk alle opties open.

Volgens omwonenden van de moskee zag de steekpartij er uit als een geplande aanval. Ook het feit dat de dader gemaskerd was wijst er op dat er sprake is van een vooropgezet plan.

Vlakbij de moskee in een park werd een lichaam aangetroffen op ongeveer dezelfde tijd als waarop de imam werd aangevallen.

De politie onderzoekt ook deze zaak maar gaat er vooralsnog niet vanuit dat deze zaken met elkaar in verband staan.

Imam Nehat Ali Shah is niet geheel onomstreden. Eerder kwam hij in opspraak wegens vermeende antisemitische uitspraken.

De imam is 57 jaar oud en afkomstig uit Pakistan. Hij geeft leiding aan de Jamaat-e Ahl-e Sunnat moskee.

Eerder ontving de moskee al dreigementen. Zo werd er ooit een afgesneden varkenskop bij de moskee gevonden.

De naam van de moskee is afkomstig van de Pakistaanse Jamaat Ahle Sunna organisatie. Zij hangen de Barelvi-stroming aan, een Soennitische stroming.

 

 

 

Anp/tpo