‘VS en Iran spraken over Irak’

17-06-2014 07:18

Amerikaanse en Iraanse diplomaten hebben maandag in de marge van internationale onderhandelingen over Iran’s nucleaire ambities met elkaar gesproken over Irak. Dit heeft het persbureau Reuters maandagavond in Wenen van betrokkenen vernomen.

Het gesprek heeft geen concrete resultaten opgeleverd, meldde een hooggeplaatste Iraanse functionaris. Over een militaire samenwerking tussen de VS en Iran is niet gesproken, omdat dat volgens de functionaris “geen mogelijkheid” is.

Door de opmars van soennitische extremisten afgelopen week in het noorden en noordwesten van Irak, staan Washington en Teheran aan dezelfde kant in een conflict dat Irak als eenheidsstaat bedreigt. Washington heeft weer contact met sjiitisch Iran, een land dat de Verenigde Staten met sancties economisch wurgen en waarmee ze al sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen hebben.

Het Witte Huis maakte maandag bekend dat de VS zich voorbereiden op militair ingrijpen in Irak. De VS denken niet aan grondtroepen voor dergelijke acties.

(ANP)