Levenslang geëist wegens moord Van der Stap

18-06-2014 15:21

Ron Pieper moet levenslang de cel in voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap, vindt het Openbaar Ministerie. De aanklager eiste deze straf woensdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag. De studente werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk.

Pieper is eerder al veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius, de zogenoemde Puttense moordzaak. Hij had vanaf het begin de schijn tegen in de moordzaak Van der Stap. Uiteindelijk sprak de rechtbank in Den Haag hem ondanks een levenslange eis van het OM in september 2012 vrij. De rechters concludeerden toen dat de omstandigheden “zeer belastend” waren, maar het ontbrak aan overtuigend bewijs.

Volgens het OM is dat er wel degelijk. Zo hebben twee getuigen die bij Pieper in de gevangenis hebben gezeten, verklaard dat hij de moord op Anneke van der Stap heeft opgebiecht.

Verder beschikte Pieper over verschillende spullen van de studente. Hij had onder meer een USB-stick, een externe harde schijf en een bankpas van haar. Uit de omstandigheden waaronder Anneke is gevonden, kan het niet anders dan dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen, concludeert de aanklager.

Omdat dit zover bekend de tweede gruwelijke moord van Pieper is, vindt het OM de kans op herhaling groot. Daarom mag Pieper nooit meer vrij komen en is er levenslang geëist.

(ANP)