Nederlanders iets minder welvarend

18-06-2014 12:42

Nederlanders hoorden ook vorig jaar bij de meer welvarende burgers van de Europese Unie. Ten opzichte van andere rijkere landen ging de positie echter enigszins achteruit, zo blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

Eurostat meet de welvaart onder meer via de consumptie per inwoner. Die lag in Nederland vorig jaar 8 procent hoger dan het Europees gemiddelde, tegen 12 procent in 2012. Daardoor was de materiƫle welvaart van huishoudens in negen Europese landen vorig jaar relatief hoger dan in Nederland, terwijl in 2012 slechts vijf landen hoger stonden op de ranglijst. In vergelijking met 2012 moest Nederland vorig jaar Belgiƫ, Denemarken, Finland en Frankrijk laten voorgaan.

Nederland had in 2013 gerekend per hoofd van de bevolking de op twee na grootste economie van de EU. Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner lag traditiegetrouw verreweg het hoogst in Luxemburg. Die score wordt echter vertekend door de grote hoeveelheid mensen die in het groothertogdom werken, maar elders wonen.

(ANP)