Demonstratie ‘ISIS-aanhangers’ gaat niet door

19-06-2014 08:50

Een demonstratie van ‘ISIS-sympathisanten’ vrijdag bij de Iraakse ambassade in Den Haag gaat niet door. Dat heeft de organisatie aan de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen laten weten, zo meldde zijn woordvoerder woensdag.

Volgens de woordvoerder hebben de demonstranten overigens nooit aangegeven voor ISIS te willen demonstreren en komen ze later vandaag met een verklaring.

De radicaalislamitische ISIS heeft in korte tijd een deel van Noord-Irak veroverd en op grote schaal mensen geëxecuteerd. Tegen de betoging in Den Haag was veel weerstand gerezen.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei dinsdag nog dat Van Aartsen moest bezien of de betoging kon doorgaan. De ChristenUnie wilde een verbod. Timmermans wees erop dat in ons land het recht op demonstratie bestaat. Verder was volgens hem nog onduidelijk hoeveel animo er voor de demonstratie bestond.

De gemeente Den Haag sloot zich bij de lezing van de minister aan, maar zei wel dat het scherp zou kunnen zijn in de voorwaarden aan de demonstranten, zoals een expliciet verbod op te roepen tot geweld. Zover komt het nu dus niet.

(ANP)