Voetbal

Louis van Gaal adviseert ING: ‘Wees authentiek’

19-06-2014 15:58

Opdat we niet vergeten: bondscoach Louis van Gaal blijkt ook nog managementgoeroe. In een interview met Managementscope geeft de bondscoach tips aan Nick Jue, de geplaagde directievoorzitter van ING Nederland. Jue moest zijn excuses maken vanwege een kleinerende opmerking over zijn personeel en het bericht dat ING klantgegevens wilde gaan exploiteren. 

In het gesprek met Van Gaal, waarin Jue als interviewer optreedt, komt de ING-er een beetje radeloos over naar aanleiding van alle kritiek die er over hem en de bank recent werd uitgestort.

Jue, die in het vraaggesprek klaagt dat zijn gezin te lijden heeft onder de publieke schrobbering, vraagt letterlijk aan Van Gaal: ‘Hoe moet je als club, of als bank, het vertrouwen weer terugwinnen?’

Authentiek

En dan komt Van Gaal met zijn advies:

“In het algemeen zeg ik: trek je er niet zoveel van aan. Omdat het in mijn ogen geen zin heeft om daar actief aan te werken. Je krijgt vertrouwen van de buitenwereld als je laat zien waarvoor je als bedrijf staat. Jij hebt vast een visie hoe jij ING Nederland wilt leiden onder de huidige omstandigheden. Dan gaat het erom dat je vertrouwen in jezelf en je staf blijft houden om die visie binnen die bedrijfscultuur ten uitvoer te brengen. Ik wil mij verder niet aanmatigen dat ik jullie hierover kan adviseren. Ik kan maar één tip geven, van CEO tot schoonmaker: blijf jezelf, wees authentiek. Probeer die kwaliteiten bij jezelf te ontwikkelen die het best bij je passen. Dat is de beste garantie voor succes.”

 

Over de kritiek die Van Gaal zelf moet trotseren, zegt de bondscoach tegen Jue:

“Wat jouw gezin heeft ervaren, hebben mijn dochters ook ervaren. Zo werkt het nu helaas in dit land. Er wordt door sommige media aan beeldvorming gedaan, er wordt op de man gespeeld, daar kun je je niet tegen wapenen. Want als je één keer reageert, krijg je direct weer zoveel reacties als een boemerang terug. Je moet accepteren dat je daar niet van kunt winnen. Veel mensen vinden dergelijke reacties schijnbaar heel normaal en aangenaam. Naar sommige tv-programma’s waarin ik stelselmatig belachelijk wordt gemaakt, kijken nog best veel mensen. Tja. Ik kan het niet accepteren maar moet het toch langs me heen laten gaan, want ik moet ook weer verder met mijn bestaan.”

 

Even voor uw begrip: ING is hoofdsponsor van het Nederlands Elftal.