‘Speleoloog donderdagochtend uit grot’

19-06-2014 10:36

De gewonde grotonderzoeker Johann Westhauser komt naar verwachting donderdagochtend boven de grond. Reddingswerkers zijn dan anderhalve week in touw geweest om hem uit de grot te halen. Westhauser liep op een kilometer diepte hoofdletsel op door vallende stenen.

De Riesending-Schachthöhle, ten noorden van het Beierse Berchtesgaden, is met een diepte van meer dan 1100 meter en een lengte van ruim 19 kilometer de diepste en langste grot in Duitsland.

De reddingswerkers zijn donderdagochtend in alle vroegte begonnen aan de laatste etappe naar het aardoppervlak. Er moet onder andere een kaarsrechte wand van ongeveer 180 meter worden opgeklommen. Daarbij zal Westhauser, die in een soort brancard vast zit, vrij hangend naar boven worden gehesen waarbij reddingswerkers zich als tegengewicht naar beneden laten zakken. Het laatste stuk is een ongeveer 200 meter smalle schacht.

De speleolog zal als hij buiten is eerst worden onderzocht. Daarna bepalen de reddingswerkers hoe hij verder zal worden vervoerd. Bij de ingang van de grot op de 1800 meter hoge Untersberg is een mobiel noodhospitaaltje ingericht.

(ANP)